A bolgár kormány bejelentette szerdán, hogy Lengyelországhoz csatlakozva megvétózza a Magyarország ellen a jogállamisági eljárás keretében esetleg hozandó uniós szankciókat.

Bulgária megvétózza Magyarország megbüntetését
Fotó: MTI

"A bolgár kormány egyhangúlag úgy határozott, hogy elő kell készíteni a Magyarországot megvédő állásfoglalást"

- közölte egy Szófiában kiadott nyilatkozatban Kraszimir Karakacsanov miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter.

Bármilyen büntető lépés Magyarország ellen "veszélyes precedenst teremtene" – tette hozzá a miniszter, aki szerint szankciók célpontjává válhat Bulgária is.

Az Európai Parlament (EP) múlt szerdai plenáris ülésén megszavazott, Judith Sargentini holland EP-képviselő által összeállított jelentés szerint Magyarországon "rendszerszintű fenyegetés" éri az unió alapvető értékeit és a jogállamiságot, és ez indokolja az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását. A cikk olyan többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely az uniós alapértékek súlyos és rendszerszintű megsértése esetén végső soron akár az érintett állam szavazati jogának felfüggesztésével vagy más komoly szankcióval is járhat, de ehhez az összes többi EU-tag egyöntetű támogatására van szükség, ami a varsói döntés miatt nem születhet meg.

Lengyelország a Magyarországgal szembeni esetleges szankciók ellen fog szavazni az európai intézményrendszer különböző fórumain – közölte múlt szerdán a lengyel külügyminisztérium.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn bejelentette, hogy a magyar kormány az Európai Unió Bíróságán támadja meg az EP-nek a Sargentini-jelentésről szóló szavazását, mivel álláspontja szerint a Lisszaboni Szerződéssel ellentétes módon a tartózkodó szavazatok figyelmen kívül hagyásával született kétharmados többség.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

anima
Kár volt bővíteni az Uniót ezzel a sok gyökérrel.
Ezekkel is csak többen vannak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bencemacska
Nem véletlenül volt a közelmúltban Bulgáriában a csüngő hasú!!!-:((((
anima
Kár volt bővíteni az Uniót ezzel a sok gyökérrel.
Ezekkel is csak többen vannak.
Csizmás Kond
...bulgáriában is elég hosszú a kerítés...
mackoka46
Ezek is szembe mennek Európával, nagy többség végre egy évtized után megelégeli ezt a sok despotát, erre védelmükbe veszik ezeket a bűnözőket ! Védjék őket az ügyvédjeik orbánc módra !
papa.49
Lesz ,,két sebességes,, Európa, ahol jól érezheti magát a csutikretén !!!
simmering73
Összefújta a szemetet a szél a Lajtától keletre.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.