Nem zárta ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, miután szerdán a Youtube videomegosztón egy rejtett kamerával készült felvétel jelent meg, amelyen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán.

Kikerült egy videó a magyar állampolgársági esküt tevőkről – kiutasíthatják Ukrajnából a beregszászi magyar konzult
Fotó: mfa.gov.ua

Az Ukrinform ukrán hírügynökség által közzétett videofelvételre reagálva Pavlo Klimkin Facebook-oldalán közzétett videoüzenetében kijelentette,

"jól tudtuk, mi zajlik a magyar konzulátuson, figyelmeztettük magyar kollégáinkat, de most erre bizonyítékunk van. Ezt a bizonyítékot nem lehet elhallgatni, reagálni kell rá".

"Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik: út a semmibe" – mondta az ukrán diplomácia vezetője, megjegyezve, hogy a két lehetőség közül a választás a magyar kollégák kezében van.

Kiemelte, őszintén szeretne segíteni "a magyar származású ukrán állampolgároknak". Jelezte: tudja, mit kell tenni ennek érdekében.

"Egyvalamiben nagyon következetesen fogunk eljárni, mégpedig abban, hogy ott (Kárpátalján) több Ukrajna lesz, ugyanott évről évre több Ukrajna lesz, ezt mi feltétlenül el fogjuk érni"

- hangsúlyozta.

Pavlo Klimkin korábban újságírókkal közölte, hogy New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának keretében találkozik Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, akinek meg fogja mutatni a beregszászi magyar konzulátuson készült videofelvételt, amely szerinte hiteles.

"Közlöm Szijjártóval, hogy a konzulnak semmi dolga Kárpátalján, jobban teszi, ha Budapesten osztogatja a magyar útleveleket a magyar állampolgároknak"

- mondta a külügyi tárcavezető, jelezve, hogy "meglehetősen feszített lesz találkozójának napirendje" magyar kollégájával.

A magyar állampolgársági eskütételről a beregszászi magyar konzulátuson készült állítólagos videofelvételről Olena Hitljanszka, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sajtószóvivője az Unian ukrán hírügynökség érdeklődésére elmondta: "mi mindig nyíltan beszéltünk ezekről a fenyegető folyamatokról, de az ukrán törvények nem állapítanak meg büntetőjogi felelősséget a kettős állampolgárságért".

A prozak.info kárpátaljai hírportál szerint a magyar diplomáciai kirendeltségen készült videót professzionális rejtett kamerával vették fel. Hozzáfűzte: "teljesen nyilvánvaló, hogy azt vagy SZBU-ügynök, vagy valaki az SZBU megrendelésére rögzítette".

A hírportál úgy véli,

Magyarországnak nem fog tetszeni, hogy az ukrán hatalmi szervek ismét nyomásgyakorlásba kezdtek a kárpátaljai magyarokkal szemben, ezért reagálásként a magyar kormány részéről újabb nyilatkozatok és lépések várhatók.

(MTI)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
@Klafa: semmi baj nem lenne ha a külhoni magyarok kapnának állampolgárságot, de ha ez átcsap nyugdíj turizmusba, az már talán nem a magyarság érdeke.
Ami meg az ügyintézést illeti volt rá mód a rendszerváltás előtt is, hogy kapjon magyar állampolgárságot, rengeteg ilyennel találkoztam, de előfordult akkor is, hogy a kínai előbb és könnyebben hozzájutott, mint a magyar külhoniak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
Na, mi lenne ha ez fordítva történik, mekkora balhét csapna a dakota utasítására a zselés? Vagy csak simán rájöttek, hogy igaziból a Putinka érdekeit képviselik trikolórba öltöztetve?
Klafa
@nezelodo: Mármint a fordítva történikre azt érted, hogy ha mondjuk az ukránoktól elcsatolt fölterületeken az ukránok kettős állampolgárságot osztogatnának az ott őslakos ukránoknak?
Vagy esetleg arra gondolsz, amikor az izraeli követségen vesznek fel egyesek kettős állampolgárságot?

Mert az első (fiktív) esetben gondolom nem történne semmi, a második esetben meg tuti helye van az illetőnek a törvényhozásban és a közigazgatásban.

A helyzet az, hogy a fidesz mocsok módon kihasználja a határon túliakat szavazatszerzésre, de ugyanakkor a határon túliak kettős állampolgársága egy több évtizedes adósság törlesztése a külföldre csatolt honfitársaink felé, hiába kap agybajt ettől a komplett baloldal.
papa.49
Na szargyártó EZ EGY MÉRETES KOKI, EGÉSZSÉGETEKRE !!!
nezelodo
@Klafa: semmi baj nem lenne ha a külhoni magyarok kapnának állampolgárságot, de ha ez átcsap nyugdíj turizmusba, az már talán nem a magyarság érdeke.
Ami meg az ügyintézést illeti volt rá mód a rendszerváltás előtt is, hogy kapjon magyar állampolgárságot, rengeteg ilyennel találkoztam, de előfordult akkor is, hogy a kínai előbb és könnyebben hozzájutott, mint a magyar külhoniak.
advocat
Ha nem megengedett a kettős állampolgárság (a németeknél sem), akkor? Ebben tökéletesen igazuk van. Nincs min vitatkozni. És egy kérdés? "Köztársasági elnökünk" miért von meg - szinte - hetente több magyar állampolgárságot főleg ukrán "magyaroktól"?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.