Visszadobták a tagállami vezetők az uniós határőrizeti javaslat Magyarország által is kifogásolt részét – nyilatkozta telefonon csütörtökön az MTI-nek Rogán Antal.

Orbán Viktor azzal a szándékkal érkezett, hogy világossá tegye, Magyarország nem engedi át a határőrizet jogát Brüsszelnek és a Frontexnek – jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.

Rogán: visszadobták a tagállami vezetők az uniós határőrizeti javaslat Magyarország által is kifogásolt részét

Orbán Viktor miniszterelnök (k) Sebastian Kurz osztrák kancellár (b) és Lars Lokke Rasmussen dán kormányfő társaságában az európai uniós állam- és kormányfők informális salzburgi csúcstalálkozójának családi fotózása előtt 2018. szeptember 20-án

Fotó, címlapi kép: MTI/Máthé Zoltán

Rogán Antal az MTI-nek elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök távollétében tett javaslatot a Fidesz kizárására az Európai Néppártból (EPP) Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke Salzburgban, a kezdeményezést azonban visszautasították.

A miniszterelnök kabinetfőnöke felidézte, hogy két esemény zajlott le egyszerre. Egyrészt az Európai Néppárt csúcstalálkozója az EPP-hez tartozó kormányfők és pártelnökök részvételével, másrészt az európai uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója.

Utóbbi az elmúlt órákban ért véget – jegyezte meg.

Rogán szerint Juncker megvárta, míg Orbán lelép, azután terjesztette elő a fidesz kizárását az EPP-ből

Az Európai Néppárt csúcstalálkozóján Jean-Claude Juncker tett egy javaslatot, amely a Fidesz kizárására irányult az EPP-ből.

A miniszter sajnálatosnak nevezte, hogy az EB elnöke ezt a javaslatot akkor tette meg, amikor Orbán Viktor már nem tartózkodott a teremben, mert el kellett mennie egy négyszemközti találkozóra Sebastian Kurz osztrák kancellárral; ez előre ismert program volt.

Rogán: visszadobták a tagállami vezetők az uniós határőrizeti javaslat Magyarország által is kifogásolt részét

Családi fotó az európai uniós állam- és kormányfők informális salzburgi csúcstalálkozójának résztvevőiről 2018. szeptember 20-án. A hátsó sorban jobbról a harmadik Orbán Viktor miniszterelnök.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Jean-Claude Juncker tehát megvárta, amíg a magyar miniszterelnök elhagyja a termet – emelte ki Rogán Antal.

Ennek ellenére a kormányfő távollétében lezajlott vitán az EPP csúcstalálkozójának résztvevői egyértelműen visszautasították az EB elnökének javaslatát, így nem kerül sor ilyen folyamat elindítására.

Visszavonták a hatásköri elvonásokat tartalmazó részt

Másrészt lezajlott az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója, amelyre azzal a szándékkal érkezett Orbán Viktor és a magyar delegáció, hogy világossá tegye a határőrizet ügyében előterjesztett brüsszeli javaslatnál: Magyarország semmilyen körülmények között nem mond le a határőrizet jogáról.

A magyar határt magyar katonák és rendőrök fogják védeni – nyomatékosította.

A javaslatot megvitatták az uniós állam- és kormányfők, és az eredmény az lett, hogy "visszadobták" az indítvány azon részét, amely hatásköröket vont volna el a nemzeti szuverenitásból, például a magyar határőrségtől és rendőrségtől.

A csata azonban nem ért véget, a javaslatot év végéig újra napirendre veszik a tagállamok vezetői – közölte Rogán Antal.

(MTI)

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Ezek után, ha Orbán még egyszer megemlíti a közös határvédelmet akkor ismertesse meg valaki a tökön rúgás borzalmaival!
Viszont hagyja abba ezt az "Európa megmentője" szerepet is!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Pálinkás Pál: Te keresed a valóságot ? Szerintem Te ítélsz !
Neked elöítéleteid vannak másokkal szemben és ha most arra is búzditasz,hogy "linkeljek" Neked példákat,ott áll az utolsó mondatodban,hogy én nem ismerem el (föl) a valóságot! Akkor meg ?
Igazságod csak neked lehet ..., anyós szindróma...
Pálinkás Pál
@csak úgy...: Megkerülöd a dolgot...lehet hogy ítélkezem,de tények alapján...az mewg azt hiszem normális dolog!!
csak úgy....
@Pálinkás Pál: Pali! A tények!? ...azokat honnan szerzed? mondták,írták, de nem voltál ott de mert ,szerinted megbízhatók.! Azt hittem,hogy egy józan és megfontolt embörrel beszélgetek !
Az tény ,ha Te nem tudnál gondoskodni a családodról,akkor mindenre képes lennél? Na ebböl indulj ki...,nem mindenkinek adatott meg,születésétöl kezdve a jólét..., tedd a szívedre a kezed és mond azt,hogy még sosem loptál,még a kommunizmusban sem...
Pali! Te sem vagy különb a deákné vásznánál...
Pálinkás Pál
@csak úgy...: ÓÓÓÓÓÓÓ..mindjárt elsírom magam...csak az élet nem ezt mutatja... mert ha csak házunk táján nézünk körül, a cigányság biztos annyira elnyomott nálunk,hogy nem tudnának tanulni,dolgozni??Igaz?? a migránsok 90%-a meg nem háborús zónából érkezik!! Cak amíg ti eltartjátok őket,addig áramlani fog a sok parazita!! a lopásról meg annyit...amíg valaki nem erőszakkal teszi, addig semmi kifogásom ellene,figyelve kormányunk tevékenységét!!/ adócsalás,jövedelem eltitkolás.../ ha ezt az államot meglopod és nem kapnak el,akkor semmi "bajom" veled
1magyar
Jobb lenne ha már Görögországnál visszatartaná a Frontex a migriket. Oda miért nem mennek.
Vagy az Olasz tengerre ahol kiszállnának a hajóikból?
Katonai diktatúrát is itt akarnak nálunk?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.