Október elsejéig le kell rombolniuk házaikat a Kan al-Ahmarban élő beduinoknak a vasárnap nekik átadott végzés szerint – jelentette a Jediót Ahornót című újság honlapja, a ynet vasárnap.

Október elsejéig le kell rombolniuk házaikat a Kan al-Ahmarban élő beduinoknak

Fotó: AHMAD GHARABLI / AFP

Az izraeli hadseregnek az 1967-ben elfoglalt területek civil kormányzati ügyekért felelős koordinátora adta ki az engedély nélkül felhúzott építmények lerombolásáról szóló határozatot, amelyhez segítséget is ajánlott azoknak, akik kérik.

A végzést azután adták ki, hogy az alkotmánybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bíróság ítélete megállapította: a beduinok a szükséges engedélyek nélkül építkeztek. A testület elutasította a falu lerombolása elleni petíciókat, és ezzel megnyitotta az utat ahhoz, hogy áttelepítsék őket a Kan al-Ahmartól tizenkét kilométerre, az Abu Disz arab településnél lévő szeméttelep mellé. Döntésével a bíróság több éves jogi csatározásra tett pontot.

A beduinoknak átadott verdiktben az áll, hogy ha maguk nem teszik meg, akkor a hatóságok fogják végrehajtani a bírósági határozattal összhangban az épületek lebontásáról született döntést.

A száznyolcvan lakosú, Jeruzsálemhez közeli Kan al-Ahmarban bárányok és kecskék tartásából, engedély nélküli bádog és deszka építményekben élnek a beduinok.

Száeb Erekat palesztin főtárgyaló a múlt héten a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) benyújtott vádiratában izraeli háborús bűnnek nevezte a beduinok lakta falu lerombolását és áttelepítését. Az erőszakos áttelepítés a nemzetközi jogban háborús bűncselekménynek minősül, s az Európai Unió kemény hangú döntésben ítélte el Izraelt a beduinok új helyre költöztetésének határozata miatt.

A Dzsahalin nevű beduin törzs az ötvenes években vándorolt Arad város környékéről a Jeruzsálemből a Holt-tenger felé vezető út mellé, amikor ez a terület még Jordániához tartozott.

(MTI)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
dr. prédikátor
Már megint a metszett farkuak!!! Ezeknek mindent lehet???Háborús bűnösök!!!
Pálinkás Pál
Libsik...nem látlak ez alatt a cikk alatt rasszistázni titeket!!!
namihami
@Pálinkás Pál: Nem az Orbán adminisztráció üldözte el és rboltatta le a MAGYARORSZÁGI hajléktalanok fóliaviskóit? Akkor is fel kellett volna emelni a szavaitokat. És azok magyar àllampolgárok voltak.
Egyébiránt lehet, hogy ez rasszizmus, bár a szöveg szerint engedély NÉLKÜL épített kutricàk. Függetlenül az építők származásától.
Pálinkás Pál
@namihami: Érdekes...kb ugyanannyi hajléktalant látok ,mint eddig!! ergo ..nem nagyon erőltetik ezt a hülye törvényt...de ha már felhoztad...titeket sem nagyon láttalak a viskóknál...csak ha egy dolgos "cigócsaládról" van szó akkor bezzeg ott tolongtok!!/ jogvédők/
Eriksson
@namihami: Mintha a beduinok lakta viskók Izrael általi lerombolásáról lenne szó, de
Helyben vagyunk.
namihami
@Pálinkás Pál: Miért kéne minket látni ott? A hatalomnak kellene elfogadható körülményt biztosítani. De ha már azt nem teszi, legalább nem itt, ezeken kellene fitogtatni az erejét.
@Eriksson: Ezek a szdrencsétlenek a "" mi beduinjaink"", akikkel szintén szinte senki nem törődik. Annyi a különbség, hogy amíg azok csak területfoglalók, ezek a saját, magyar állampolgáraink. Az átkötés csak annyi a cikk és a kommentem között, hogy mindkettő lakhatási lehetőségétől meg van fosztva. És a nemzeti hovatartozása ezekbdk saját, azok csak tdrületfoglalók, állampolgárság nélkül.
Eriksson
@namihami: Hagyjuk. Aki az izraeli beduinokat is össze tudja hozni az Orbán kormánnyal, az mindenre képes. :)))
Pálinkás Pál
@namihami: Milyen erőfitogtatásról beszélsz??? Vagy mondj egy olyan országot,ahol nem lakoltatják ki a nemfizetőket!!!Várom a listádat...ahol megengedik hogy ingyen,minden kötelezettség nélkül lakj !
És ne gyere a hülye bankdumával..aki annó devizában vett fel hitelt,az nyerészkedés miatt tette,mert sokkal kedvezőbb volt ,mint a forintos!
Tudom,mert én is Chf-ben fizettem ki a kocsimat...és sokkal "zsebbarátibb" volt...Az meg csak a magánvéleményem hogy a mai ,bizonytalan gazdasági helyzetben van olyan hülye aki 20-30 évre ír alá olyan szerződést amiben világosan benne van,hogy az árfolyamkockázat az adósé!!! Ettól kezdve miröl is beszélünk???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.