Meglepetésre elveszítette a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag) képviselőcsoportjában kedden tartott frakcióvezető-választást Volker Kauder, az Angela Merkel kancellár bizalmasaként számon tartott politikusnak így 13 év után távoznia kell a tisztségből.

A CDU/CSU-frakcióban 1973 óta először volt egynél több jelölt a frakcióvezetői tisztségre.

A kihívó egy kevéssé ismert politikus, Ralph Brinkhaus volt, aki 125 képviselő támogatását nyerte el, míg Volker Kauderre 112 képviselő szavazott.

Arra egyetlen politikai elemző sem számított, hogy a kihívó a titkos választáson legyőzheti a minden elődjénél hosszabb ideje hivatalban lévő frakcióvezetőt.

Arra viszont valamennyi elemző előzőleg felhívta a figyelmet, hogy a szavazatok megoszlása Angela Merkel kancellár, a CDU-elnöke tevékenységének megítélését jelezheti, vagyis Volker Kauder esetleges szűk többsége azt jelentheti, hogy számottevő az elégedetlenség a kormányfővel szemben. Ennek alapján Volker Kauder leváltása komoly elégedetlenséget jelezhet.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.