Hazaárulás gyanújával indított büntetőeljárást a Kárpátalja megyei ügyészség a magyar kettős állampolgár kárpátaljaiak ügyében

Az ukrán büntető törvénykönyv hazaárulásra vonatkozó cikke alapján indított büntetőeljárást a Kárpátalja megyei ügyészség magyar állampolgárság kárpátaljai lakosok általi felvételének ügyében – jelentette be pénteken a megyei ügyészség sajtószolgálata.

Hazaárulás gyanújával indult büntetőeljárás a kettős állampolgár kárpátaljaiak ügyében

A közlemény szerint

az ügyészség a büntetőeljárást az ukrán büntető törvénykönyv 111. cikkének hazaárulásra vonatkozó 1. része alapján indította meg, amely az ügy előzetes jogi minősítése. A vizsgálatot a hatóság a médiában megjelent információk alapján kezdeményezte, amelyek szerint "ukrán állampolgárok Ukrajna szuverenitása és területi integritása elleni cselekményt követtek el"

- áll a jelentésben, amely szerint az ügyben a nyomozást az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) folytatja a Kárpátalja megyei ügyészség eljárásjogi irányításával.

Az ügy előzménye, hogy az Ukrinform ukrán állami hírügynökség rejtett kamerával készült videofelvételt tett közzé a napokban, amelyen kárpátaljai magyarok állampolgársági esküt tesznek a beregszászi magyar konzulátuson. Hennagyij Moszkal, Kárpátalja megye kormányzója szerdán egy televíziós interjúban azt állította, hogy a két ország között diplomáciai feszültséget okozó felvételeket egy állományban lévő ukrán határőr készítette, aki maga is magyar állampolgársági esküt tett.

Az ukrán büntető törvénykönyv említett cikke szerint mentesül a büntetőjogi felelősség alól az az ukrán állampolgár, aki nem hajt végre külföldi állam vagy szervezet megbízásából bűncselekményt, és önként tájékoztatja a hatóságokat a velük fenntartott kapcsolatáról és a tőlük kapott megbízásról.

Az ukrán törvények nem tiltják a kettős vagy többes állampolgárságot. Az alkotmány 4. cikke nem fogalmaz egyértelműen, amikor megállapítja, hogy Ukrajnában "egy (egységes)" állampolgárság van. Az állampolgárságról szóló törvény 2. cikke ezt úgy értelmezi, hogy az országon belüli egyes közigazgatási-területi egységekben nem létezhet más-más állampolgárság. Semmilyen ukrán jogszabály nem szankcionálja a kettős vagy többes állampolgárságot. Az állampolgársági törvény említett cikkének megfelelően – ha egy ukrán állampolgár felveszi más ország állampolgárságát, vagy más állam polgára ukrán állampolgárságot szerez –, akkor az Ukrajnához fűződő jogviszonyában kizárólag ukrán állampolgárnak tekintendő.

(MTI)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cikicakk55
Ne ezt jól megvariálta a válaszában. Tök zavarosra sikeredett.Persze,lehet,hogy én nem értem csak. Lényeg,hogy a magyar nyugdíj jól jön az Ukrán kettős állampolgároknak és nem is különösebben hadakozik ellene az Ukrán állam. Fizessék a hülye magyarok,ha már 1963-ban így döntöttek. Azt is elfogadták,hogy stadionokat,iskolákat,templomokat épített a Magyar Állam Ukrán területen. Amit adunk az jól jön,de az állampolgárságot felvenni bűn? Én ellene lennék,mert mocskos dolog olyannak nyugdíjat adni,aki egy percet sem dolgozott és egy fillért sem fizetett a magyar nyugdíjkasszába,még a Magyar nyugdíjasok 40-50 év után épp csak vegetálnak a nyugdíjnak mondott,vagy nevezett alamizsnából.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
Ez a külföldön ugatás akkor fog megszűnni mikor az ott élők ELZAVARJÁK A CSUTI KRETÉNT ÉS BANDÁJÁT !!!
m73
Ez van,mikor eladjátok magatokat az ördögnek.
vacsi
Egy kettős állampolgárnál mit jelen a hazaárulás? Melyik hazát árulja el?
solidedge
A burgenlandi magyarok miért nem kapnak nyugdíjat Orbánéktól. Ott 360 ezer forint az átlagnyugdíj, de a több ott is jobb.
papa.49
@solidedge: Bár élnék én is ott ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2019. June 26., 07:17
Nagyszerű hírt jelentett be Laár András
Nagyvilág - 2019. June 26., 05:54
Betiltják az e-cigarettákat