Kevesebb stressz, nagyobb odafigyelés, munkabírás és kiegyensúlyozottság: ezeket a tüneteket produkálták annak az új-zélandi cégnek a munkatársai, akik márciusban és áprilisban kipróbálhatták a négynapos munkahetet a Perpetual Guardian nevű pénzügyi alapkezelő cégnél.

Bejött a négy napos munkahét Új-Zélandon

A dolog olyannyira jól sikerült, hogy a cég átáll az új szisztémára: a dolgozók választhatnak, hogy négy 8 munkaórás munkahetet dolgoznak le vagy maradnak az ötnapos, de csökkentett munkaóraszámnál – mindezt ugyanannyi bérért, mint korábban.

(444.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
@emerencia: Erre mondok neked egyet, a kis unokának aki ebben a hónapban lesz 1 éves, még karácsonyra vettünk egy kis mackót (ruhát) a lányunk most mondta az anyjának még mindig szép a kis mackó, pedig a fiúcska már mászik, feltörli napjában többször a lakást... Ezt mi a Lidl. ben vettük elég drága is volt, a lányunk vett a nyáron a fiának egy másik multinál vagy két mackó nadrágot, már tropák... Mindkettő kínai származású, csak ami idejön az a bóvli, ami a németekhez megy az az első osztályú minőség ... Hát ennyi a különbség !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
iluminati
@kokopelli: Pénzügyi alapkezelő cégről van szó...nem termelésről...szó nincs a túltermelésről, Ha közgazdász vagy hiányoztál az óráról?
karma1
@1magyar: Erto olvasas, - szovegertes. Mint ahogy irtam az elso hsz-emben, nalunk 4 napot dolgoznak a husfeldolgozokban mar evtizedek ota, (es azt sem teljes evben, csak kb. 7-7.5 honapon keresztul evente!), de a dolgozok napi 10 orat dolgoznak, vagyis a 4 nap alatt 5 nap munkajat vegzik el, a marxizmus jegyeben 40 oras ez a munkahet is. (Emlekszel, a kommunizmus-szocializmus feltalaloi tettek le az alapjat a 8 ora munka - 8 ora pihenes - 8 ora szorakozas cimu otletnek, ami kb, megfelel egy atlagember munkabirasanak. Ennel tobbet dolgozni - az mar kizsakmanyolja a testet-lelket , igy 40 ora felett tulorarol beszelunk. Nalunk is lehet tulorat vallalni, es ezt teszik kiugroan magas berert, de NEM KOTELEZO!)
Ettol fuggetlenul ezt a tipusu munkavegzest Marx-Engels es a tobbi szakallas nagyfeju akkor talalta ki, amikor a Foldon nmeg csak 2-2.5 milliard ember elt, ma mar tul vagyunk a 7 milliard fon, az egyen munkabiro kepessege viszont tovabbra sem novekedett napi 16 ora munkavegzesre, heti het napban. Pedig igeny az lenne ra: ennyi embert el kell latni, etetni, ruhazni kell, stb.
Meg mindig nem ertem, hogy hogy jon ide a luxuscegek agyament kapitalista huzasa, hiszen a magyarok kozul 1 % -nal is kevesebb ember vasarol Burberry markat. (De a tobbi luxusceg aranak a mestersegesen magasszinten tartasa is csak nehany embert erint - aki meg tudja vasarolni a 12 millios aranykarorat (sajatlabu recsolke), annak ez annyi, mint neked az, ha ket zsomlevel tobbet kell venned a reggelihez)
karma1
@1magyar: Eleg gyorsan elfelejtetted a Kadar rendszerbeli munkavallalast.
Latom, fogalmad sincs arrol, hogy a Kadar korszakban hany felesleges aktatologato es mestersegesen alkotott munkahely volt, mert a KMK erosen buntetendo volt: KMK= Kozveszelyes MunkaKerules, amin ha rajtafogtak, a rendor bevihetett, letartoztathatott.
Ezert aztan mindneki szerzett legalabb valamilyen kamu allast.
Meg a Rakoczi teri kurvaknak is volt valamilyen par oras takaritonoi munkajuk, hogy a rendor ne tudja oket begyujteni.
Es kozben a Fold lakossaga megharomszorozodott...
1magyar
@karma1: A legnagyobb baj, hogy a Föld lakossága megháromszorozódott. Tudom, hogy a Kádár rendszerben sok felesleges állás volt, de még mindig jobb volt mint a mai vadkapitalizmus.
60 éves kor körül szerinted miért ne tudnám???
A 12 milliós karórát meg nem csak récsölke nem érdemli meg de nagyon sok-sok ember nem.
Nem munkával szerezték hanem a többi ember kijátszásával, kizsigerelésével.
karma1
@1magyar: Hat ez bizony igy van.. Ezen a kisember nem tud maskepp segiteni, csak ha minden alkalommal hallatja a hangjat, es ha van egy valasztott partja, akit tamogat, ott mindig van egy olyan ember, akihez lehet menni a panasszal, es hogy a problema miert nem jo, hogyan kene megoldani? Elobb-utobb a partszimpatizansoknak eszre kell venniuk, hogyha a kedvelt part nem lep semmit sem a panaszolt ugyben, akkor az csak egy kamupart,. csak arra voltak jok, hogy szetosszak egymas kozt a partalapitasra adott penzt,. oszt jonapot. Akkor azok soha nem lesznek vezeto partok, nem ernek semmit sem.
De sajnos ezen a ponton a legtobb part mar tulment, - egyedul a DK vesz komolyan minden bejelentest minden problemaval.
Ami most van Magyarorszagon, az az emberek orra elott valt ilyenne, - a szarul mukodo ellenzeki partok miatt, akik nem emeltek fel a szavukat SOHA, ha a kormany rosszat tett.
Emlekezz ra, hogy amig orbanek ellenzekben voltak, ugy harcoltak a kormany ellen minden kerdesben, mint egy anyaoroszlan. Tiltakoztak, demonstraltak, kordont bontottak, nepszavazast kezdemenyeztek, felgyujtottak a TV szekhazat - es a nep kozben teljesen elsiklott afelett, hogy ezekkel az "ellenzeki" (szerintem meg csak egyszeruen rombolo) magatartasukkal bebizonyitottak, hogy SEMMI sajat programjuk nincs, nincs celjuk, feladatuk, valaszaik a problemakra. Es soha senki nem kerte ezert oket szamon. 8 eve nem csinalnak mast, csak destrualnak, rombolnak, - amihez hozzanyulnak, szarra valik a kezuk kozott, mikozben azokat az euromilliardokat, amiket ezeknek a problemaknak a megoldasara adott az Unio - egyszeruen ellopjak.
ezt a kormanyt mar csak utcan lehet legyozni, fegyverrel, elegedetlen tomeggel.
Oszinten kivanom, hogy erd meg ennek a kormanynak a bukasat, es egy kovetkezo, demokratikus kormany munkajaban lasd meg, hogy mennyire felre voltal vezetve, hogy mennyire eszkoznek hasznalnak teged is meg a hozzad hasonlo embereket.
kokopelli
@iluminati: ...a "ruhaégetésekről,és a négynapos munkahétről volt szó és azzal
paralell több ember foglalkoztatásával!!...semmi másról nem volt szó! Ezek ellent-
mondanak egymásnak! Ennyi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.