Rendőrök, határőrök és börtönőrök tüntettek kedden Varsóban, a belvároson átvonuló tömeg béremelést követelt. Az erre vonatkozó, Andrzej Duda elnöknek és Mateusz Morawiecki miniszterelnöknek címzett petíciót átadták a lengyel államfői, majd a kormányfői hivatalnak.

A szervezők szerint a tiltakozáson mintegy 20 ezren vettek részt. Az egyenruhába, illetve fényvisszaverő mellénybe öltözött tüntetők sípszóval vonultak, és több, Rendőrség feliratú koporsót vittek.

A lengyel rendvédelmi szervek alkalmazottai tavasz óta egyeztetnek a belügyi tárcával munkakörülményeik javításáról. Nyáron ez ügyben országos tiltakozási akciót indítottak el, ennek keretében például a rendőrség közúti ellenőrzések során nem szabott ki gyorshajtási pótdíjakat.

A belügyminisztérium az egyeztetések során több javaslattal állt elő, legutóbb szeptember végén mintegy 250 zloty (19 ezer forint) fizetésemelést javasoltak 2019 júliusától, amellett, hogy a jövő év elejétől a rendőrség folyamatban lévő korszerűsítése keretében 300 zlotyval (22,6 ezer forint) magasabbak lesznek a bérek.

Joachim Brudzinski belügyminiszter továbbá felajánlotta, hogy a túlórákért az órabér dupláját fizetik, a betegállományban lévő tisztviselők pedig 30 napig fizetésük száz százalékát kapják meg. Engedményt tennének a nyugdíjügyben is: míg az előző kormány idején a rendvédelmisek 55 éves korban, 25 éves szolgálati idő után vonulhattak nyugdíjállományba, az új előírások szerint ez életkortól függetlenül, a szolgálati idő letöltése után lenne lehetséges.

A rendvédelmi alkalmazottakat tömörítő szakszervezetek szerint ezek a javaslatok fontosak, de elégtelenek, mivel hosszú távon nem biztosítják a fizetések növekedését, nem akadályozzák meg a rendvédelmi szervekből való munkaerő-kiáramlást.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.