A belga áramellátás várhatóan januárban és februárban lesz a legkritikusabb, és ezért további intézkedésekre lesz szükség – közölte a belga Elia, gáz- és elektromos áramelosztó hálózatot üzemeltető társaság kedden.

A La Libre Belgique belga napilap beszámolója szerint Chris Peeters, az Elia vezérigazgatója a kormány, valamint az energiaellátásért felelős társaságok képviselőinek bevonásával tartott parlamenti meghallgatáson elmondta, a belgiumi két atomerőmű összesen hét blokkjából hat kényszerű leállítása miatt jelentős áramhiány alakult ki.

A Németországgal kötött és a Hollandiával, valamint Franciaországgal tervezett megállapodások ellenére még 700-900 megawatt kapacitás hiányzik a téli fűtés és világítás igényeinek kielégítéséhez, a hiány várhatóan már október közepén érzékelhető lesz.

Újabb hírek szerint Luxemburg 200 megawattot ajánlott fel Belgiumnak.

A vezérigazgató elmondta, reméli, hogy nem lesznek tervezett áramkimaradások novemberben és később sem.

A belga energiapiacért felelős szövetségi hatóság (CREG) szerint egyelőre nem szükséges a lakossági, valamint a kis- és középvállalatok áramszolgáltatásra vonatkozó szerződések kötelező felülvizsgálata. Lejáratukkor azonban, ha ez például októberre esik, erre sort kell keríteni. Az új szerződések alapján fizetendő összeg átlagosan 110 euróval (mintegy 35 ezer forint) lesz nagyobb ahhoz képest, amennyi az egy évvel ezelőtti, azonos hónapban kötött szerződésekben szerepel – tették hozzá.

A belga atomlétesítmények hét blokkjából a hatodik reaktort állítják le ideiglenesen októberben. A francia Engie nevű áramszolgáltató szeptember végén jelentette be, hogy ősszel leállítja az ország keleti felében, Tihange mellett található atomerőművének 2-es reaktorát, amely június elsején indulhat újra leghamarabb. Szeptember végén pedig nem indította újra a 3-as reaktorát a kiszolgáló épületek falán észlelt repedések miatt, az indítást jövő májusra halasztották. A Tihange-i erőmű 1-es reaktorát is leállítják október 20. és november 29. között karbantartás miatt, így ez az erőmű ebben az időszakban nem üzemel.

Mivel az észak-belgiumi, négy reaktorral rendelkező Doel mellett található erőműben csak a 3-as blokk fog üzemelni, ez nem lesz képes elegendő áramot termelni az ország ellátásához, ezért Belgium a szomszédos országokhoz fordul segítségért.

A Tihange-i 2-es blokkot 2023-ban tervezi végleg leállítani Belgium. A Doel 3-as blokkot 2022-ben, a többi öt reaktort pedig 2025-ben kapcsolnák le. Egy 2009-ben hozott kormánydöntés értelmében 2025-ig bezárják az összes nukleáris reaktort az országban. A jogszabály szerint 40 évi használat után minden reaktort végleg le kell állítani, újakat pedig tilos építeni.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
és tessék mondani, a drótok bírják majd azt a távolsági szállítást? mert nem igazán ilyen hibák elhárítására tervezték a távvezetékeket...

szerintem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.