Vádat emeltek kedden egy virginiai bíróságon négy amerikai neonáci férfi ellen a tavalyi charlottesville-i zavargásokban való részvételük miatt.

Mind a négyen egy dél-kaliforniai székhelyű rasszista és antiszemita szervezet feltételezett tagjai. Azzal vádolják őket, hogy megsértették azt a szövetségi törvényt, amely tiltja, hogy valaki az egyik amerikai tagállamból a másikba utazva ott lázadást szítson, szervezzen vagy bátorítson lázongást, vagy részt vegyen zavargásokban. Ezért a bűncselekményért öt évig terjedő börtönbüntetést szabható ki.

A négy férfit a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai tartóztatták le. Thomas Cullen, a virginiai bíróság ügyésze szerint a 25 éves Benjamin Daley, a 29 éves Michael Miselis és Thomas Gillen, valamint Cole White – mindketten 34 esztendősek – tavaly tettleg bántalmaztak tüntetőket a virginiai Charlottesville-ben kirobbant, majd véres erőszakba torkollt demonstráción.

2017 augusztusában Charlottesville egyetemi városban demonstrációt szerveztek Robert Lee tábornok szobrának elmozdítása ellen. Lee tábornok az amerikai polgárháborúban (1860-1865) a déli csapatok parancsnoka volt, és a város vezetői úgy vélték, hogy nem a város szívében lévő parkban volna a helye a szobornak. A szobor mellett békésen tüntetők közé fehér felsőbbrendűséget és fajgyűlöletet hirdetők vegyültek – jó részük más államból érkezett –, és a demonstráció véres összecsapásokba fulladt.

Egy önmagát nyíltan neonácinak hirdető – szintén nem virginiai – férfi autójával szándékosan belehajtott az ellentüntetők közé, egy 32 éves nőt megölt és több mint 30 embert megsebesített. Az autót vezető, jelenleg 21 éves James Alex Fields ügye bírósági szakaszban van. Több rendbeli gyűlölet-bűncselekmény és gyilkosság miatt emeltek vádat ellene, akár halálbüntetést is kiszabhatnak rá.

Az FBI kedden nyilvánosságra került dokumentumai szerint az a fajgyűlölő szervezet, amelynek a négy kaliforniai a tagja, "tiszta életet" hirdet, harcművészetet és az utcai harc módszereit tanítja, és ezeket különböző megmozdulásokon alkalmazza is.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.