A Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója szerint etnikai alapon szavaznak az emberek Bosznia-Hercegovinában a vasárnapi általános választásokon.

Ördögh Tibor Balkán-szakértő az M1 aktuális csatornán vasárnap reggel elmondta: erős az etniaki széthúzás a bosnyák, szerb, horvát összetételű országban.

A délszláv háború alatt "egymásnak estek" a nemzetiségek, amelyek vallásilag is megosztottak, hiszen a szerbek az ortodox, a horvátok a római katolikus, a bosnyákok pedig a muzulmán hitet követik.

A daytoni megállapodás 1995-ben rendezte a terület viszonyait és egy meglehetősen bonyolult rendszer alakult ki. Jelenleg nincsenek konfliktusok, de ennek az a fő oka, hogy szeparálódtak az etnikumok, nemzeti alapon jöttek létre független intézményrendszerek, például az oktatásban is – tette hozzá a szakértő.

Bosznia-Hercegovinában a mintegy 3,35 millió választópolgár a kollektív államelnökség három tagját, az országos parlament képviselőit, a két országrész parlamentjeinek képviselőit és a tíz kanton képviselő-testületeinek tagjait választja meg, illetve dönt a boszniai Szerb Köztársaság elnökének és két alelnökének személyéről.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.