Alacsonyabb a részvételi arány a bosznia-hercegovinai általános választásokon, mint négy évvel ezelőtt. Vasárnap 11 óráig a választásra jogosultak 11,41 százaléka adta le voksát – közölte a szarajevói központi választási bizottság.

Négy évvel ezelőtt a részvételi arány ebben az időben 14,22 százalékos volt.

A szavazóhelyiségek reggel hét órakor megnyíltak, több helyen voltak azonban kisebb-nagyobb csúszások, főként a választási bizottság tagjainak késése miatt, de olyan hely is volt, ahol nem jelent meg a bizottsági tag, és másikat kellett keresni. A rendőrségnek eddig sehol nem kellett beavatkoznia – hangsúlyozta a választási bizottság vezetősége a vasárnapi sajtótájékoztatón.

A majdnem 3 millió 353 ezer szavazásra jogosult bosznia-hercegovinai állampolgár 19 óráig adhatja le voksát Bosznia-Hercegovina 5794 szavazóhelyén és tíz diplomáciai külképviseleten. Az összesen 518 mandátumért 7497 jelölt verseng.

Bosznia-Hercegovina jelenlegi formájában 1995-ben jött létre. A boszniai háborút lezáró daytoni szerződés értelmében az országot két entitásra osztották: a terület 51 százalékát kitevő, bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra és a többségében szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságra. A bosnyák-horvát föderáció további, egymástól elkülönülő közigazgatási egységekből, kantonokból áll. A daytoni szerződés alapján a két entitásnak külön vezetése, parlamentje és alkotmánya is van, de rendelkeznek a teljes államra vonatkozó vezetéssel is. Vasárnap ezek minden szintjén választást tartanak.

A voksolás előzetes eredményei éjfél után várhatók, a végleges eredményeket pedig harminc napon belül közlik.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.