Szlovénia folyamatosan emelni tervezi védelmi kiadásait, de a hazai össztermék (GDP) 2 százalékára való növelésük nem tud egyik napról a másikra megvalósulni – jelentette ki Marjan Sarec szlovén kormányfő kedden Brdo pri Kranjuban, Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tartott közös sajtótájékoztatóján.

"Néhány éven belül igyekszünk elérni a GDP 1,5 százalékát, amennyiben a helyzet ezt megengedi, de a 2 százalék kizárt" – mondta Sarec. Hozzátette: Szlovénia biztonságos ország, és a béke fenntartására tett erőfeszítések továbbra is az észak-atlanti szövetségben való részvétel alapját képezik.

"A kiadások növelése nem csak a NATO-szövetségre vonatkozó kötelezettségvállalásainkról szól, hiszen tisztában vagyunk azzal, hogy saját magunk és saját biztonságunk érdekében modernizálnunk kell biztonsági és védelmi rendszerünket" – húzta alá.

Szlovénia jelenleg a GDP 1 százalékát fordítja védelmi kiadásokra, amely egyike a legalacsonyabb értéknek a NATO-tagállamok között. Az elmúlt tíz évben a gazdasági válság és megszorítások miatt Ljubljana 40 százalékkal csökkentette a védelemre szánt büdzsét, ezért ez volt az egyik fő témája a kormányfő és a NATO-főtitkár közötti megbeszélésnek.

Stoltenberg megköszönte Szlovéniának, hogy részt vesz a NATO afganisztáni, koszovói és lettországi misszióiban, de megjegyezte: a szövetség több szolidaritást vár el Szlovéniától az igazságos tehermegosztás jegyében, azon tagállamokkal szemben, amelyek a GDP nagyobb százalékát fordítják védelmi és biztonsági kiadásokra a megváltozott biztonsági kihívások, az Oroszországból érkező új fenyegetések, az ingatag közel-keleti helyzet, továbbá a kibertámadások és kémkedések miatt.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.