Erősen nacionalista "megoldást" javasol a diplomáciai botrány orvoslására.

Kelet-ukrajnai menekültek betelepítésével szüntetné meg "Beregszász magyar jellegét" egy ukrán politikus

Az ukrán államnak fel kellene vásárolnia az áttelepült kárpátaljai magyarok üresen álló otthonait kelet-ukrajnai menekültek számára, aminek köszönhetően megszűnne Beregszász magyar jellege, és nem kellene katonaságot állomásoztatni a városban

- javasolta Viktor Baloga, az ukrán parlament kárpátaljai képviselője, a Jedinij Centr (JC) párt elnöke az Ukrajinszka Pravda ukrán portálon szerdán megjelent cikkében.

Írásában az oligarcha-politikus a Kijev és Budapest közötti vitás kérdések megoldására tett javaslatokat, megjegyezve, hogy Ukrajnának abból kellene kiindulnia, hogy Magyarország és a határon túli magyar közösségek vesztesekként kerültek ki a korábban Romániával, Szlovákiával és Szerbiával folytatott hasonló polémiákból. Példaként Szlovákiát említette, ahol tiltott a kettős állampolgárság, és a magyar nyelv semmilyen kedvezményben nem részesül, miközben ott félmillió magyar él, míg Ukrajnában "mintegy" 100 ezer. Szerinte a jelenlegi helyzetben – a NATO és Európai Unió általi befolyásolási lehetősége ellenére -

Magyarország és a magyar kisebbség alulmaradhat, az utóbbi ráadásul az ukrán törvények által számára biztosított valamennyi garanciát elveszítheti.

Egyúttal nehezményezte, hogy miközben Kijev hazaárulás címén eljárást kezdeményez a kettős állampolgárság ügyében, meghagyja tisztségében Kárpátalja kormányzóját, aki szerinte az állami tisztségek harmadát a (kárpátaljai) magyaroknak adta oda.

Az ukrán-magyar vita rendezésének első lépéseként Baloga azt javasolta, hogy Ukrajna egyszer s mindenkorra szögezze le, szó nem lehet semmilyen területi autonómiáról Kárpátalján egyetlen kisebbség számára sem, és el kell végre felejteni az ukrán politikusok ezzel kapcsolatos korábbi ígéreteit. Következő ajánlásként a politikus felvetette, hogy Kijevnek engedélyeznie kellene a korábban létezett magyar választási körzetet, ahonnan egy magyar képviselő bejuthatna az ukrán parlamentbe. Úgy vélte, az egy magyar parlamenti mandátum lenne a lehetséges kompromisszum felső határa ukrán részről a normális szomszédsági viszony helyreállítását illetően. A kárpátaljai politikus indítványozta továbbá a kettős állampolgárság kérdésének pozitív tartalmú rendezését a NATO- és EU-tagországok állampolgárságával rendelkező ukrán állampolgárok esetében.

Utolsó, negyedik javaslatának indokolásában a politikus kitért arra, hogy a kettős állampolgár magyarok egy része elhagyja Ukrajnát, több ezer négyzetméternyi lakóterületet hagyva maguk után üresen, amelyet nem tudnak eladni.

Eközben – folytatta -

Beregszászon az ukránok kisebbségben érzik magukat, mert a városban magyarországi támogatással erős magyar oktatási, tudományos és kulturális központok működnek, amelyeknek nincs ukrán alternatívájuk.

Ugyanakkor a kelet-ukrajnai konfliktusövezetből felsőoktatási intézményeket, színházakat menekítettek ki, százezrek települtek át, akik a helyüket keresik.

"Ha az (ukrán) állam felvásárolná a magyarok üresen álló lakásait és felajánlaná azokat az áttelepülőknek, azzal érvelve, hogy Kárpátalja – egyes kijevi kormánytagok kijelentéseivel szemben – nem csempészvidék, hanem üdülőövezet, enyhe klímával, ásványvízforrásokkal, gazdag kultúrával és helyi hagyományokkal, biztosan lenne elegendő számú jelentkező"

- írta Viktor Baloga.

Úgy vélte, ha a betelepítettek számára új felsőoktatási intézményeket, művészeti központokat, közösségi létesítményeket építenének, "akkor többé senki nem nevezhetné Beregszászt magyar enklávénak". Végezetül annak a meggyőződésének adott hangot, hogy egy ilyen kezdeményezést a magyar kisebbség is kedvezően fogadna, mert – mint fogalmazott – ez jobb egy új katonai alakulat ottani állomásoztatásánál.

(MTI)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Na Petya, csak beérik a zseniális diplomáciai munkád gyümölcse! Most már elkezdhetsz duzzogni, hisztizni, hogy az ukránok is nemzetpolitikában utaznak, ami a színre lépésedig a magyarsággal szemben eszükbe is alig jutott.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
Na te zselésagyú külügyér, ezt is elintézted. Jó mulatság volt.
Pálinkás Pál
Nekümk meg az egész fideszcsürhét kőtörőbe kéne telepíteni!!Vagy valami gulágba!
tulipan
Ez várható elllenlépés votl a narancsos antidiplomávcai AKCIÓJÁRA!!!
ittott
Elvtársak győztünk. a határhoz települnek az ukránok. ezzel megnövelik az első csapás hatékonyságát. tüzérségünk (ami most ugyan nincs, de lesz) szétlövi a picsájukat. Eztán nem kell annyit nyalni sem Putyin bajtársunknak. (petyka nyalna viktoriusszal) bekerítjük őket.
kokopelli
@nezelodo: ...és azt találná mondani,hogy "a fagyi visszanyal"!...(eldobom magam)
..hogy ennyi ésszel "külügyér" lehet valaki! O.V.-ék vízzel főznek és madzag a húzója??
silber13
@durbincs: Megtanulhatná a nevemet leírni vén buzeráns Durbincs-Shikaru! De maga egy hülye szekus innen Romániából!:-))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.