Vlagyimir Putyin orosz államfő elvesztette Ukrajnát, visszaütött ugyanis a katonai beavatkozás, és az ukrán lakosság Nyugat-barátabbá vált, mint valaha – jelentette ki Kurt Volker amerikai különmegbízott csütörtökön Brüsszelben.

"Egyre inkább távolodnak az ukránok az Oroszországhoz fűződő történelmi viszonytól" – mondta sajtótájékoztatóján a diplomata.

"Ukrajna ma egységesebb és jobban orientálódik Európa, a NATO, a Nyugat irányába, mint bármikor korábban, ez pedig az orosz beavatkozás, az ukránok gyilkolásának egyenes következménye" – fogalmazott a washingtoni külügyminisztérium ukrajnai különmegbízottja.

Putyin elvesztette Ukrajnát az amerikai különmegbízott szerint

Fotó: wikipedia Public Domain/Kremlin.ru

Arról is beszámolt, hogy az elvileg hatályos tűzszüneti megállapodást naponta megsértik Kelet-Ukrajnában, egyre nő a halottak száma, a gazdaság összeomlik, nincs szabad mozgás, veszélyben van az élelmiszer- és vízellátás, illetve komoly nyomás alatt áll az egészségügyi ellátás.

Oroszország tagadja, hogy fegyveres erői részt vennének a 2014 óta tartó, több ezer emberéletet követelő kelet-ukrajnai harcokban. Volker azonban hangsúlyozta: a műveletet teljes mértékben a Kreml irányítja.

Végezetül leszögezte, hogy az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak egészen addig fenn kell tartania a Moszkvát sújtó szankcióit, amíg ki nem vonják az orosz csapatokat Ukrajnából.

Friss felmérések szerint az ukránoknak jelenleg mintegy kétharmada támogatná az ország NATO-csatlakozását. Arányuk 2014 előtt még kevesebb mint 50 százalék volt.

Kurt Volker legutóbb januárban találkozott hivatali partnerével, Vlagyiszlav Szurkov orosz elnöki tanácsadóval, és egyelőre nincs is tervben újabb egyeztetés. A felek "jegyzékek" útján kommunikálnak egymással.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

gulyasgyula
@relatív: ...Mondja ezt egy olyan ország politikussa akik folyamatosan háborúznak , országokat döntenek nyomorba 100 ezer számra ölik az embereket ...Kiírtották az indián őslakosságot csakhogy elvesék a földjeiket ::.Az USA-nál nincs mocskosabb ország a földön ...
relatív
Vannak olyan ' elefántok ', akiket nem kellene a beengedni egyik ' boltba ' sem. A nemzetközi politikai tér fertőzéséhez sokan ' értenek ', de ezek a semmi emberek úgy tünnek el a süllyesztőben, mint a hogy előbukkantak, hirtelen, és nyom nélkül !

Aki - és ehhez még veszi a bátorságot és a médiában megjelenik - ilyen elrugaszkodóan minden ténytől, értelemtől nyilatkozik azt nem érdemes még figyelembe sem venni, ki kell rúgni !
gulyasgyula
@relatív: ...Mondja ezt egy olyan ország politikussa akik folyamatosan háborúznak , országokat döntenek nyomorba 100 ezer számra ölik az embereket ...Kiírtották az indián őslakosságot csakhogy elvesék a földjeiket ::.Az USA-nál nincs mocskosabb ország a földön ...
sokanvagyunk
A történelem bebizonyította, egyetlen nagyhatalom sem tekintette igazán barátjának vagy szövetségesének az annak mondott országokat - feláldozható, békeidőben köröm alatti szálkának használta őket politikája során azokat aktuális ellensége kárára.
Amíg "szövetségeseit" bojkottokra, ellenségeskedésre kényszeríti ellensége (és szövetségesei) kárára, addig ő igencsak előnyös üzleti kapcsolatokat ápol vele - fenntartva magának a jogot, hogy kit tekintsenek éppen ellenségnek.
durbincs
Termelik a nyomort-s nyomják a zöldhasút vagonyszámra ? így mások kárán jól élni ? frankó ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2019. July 17., 06:53
Újra műteni kell Geszti Pétert
Szórakozás - 2019. July 17., 07:12
Mozikba kerül a negyedik Thor-film