Nagy-Britannia EU-tagságának megszűnése (Brexit) rossz hír az Európai Unió és különösen Közép-Európa számára, ezért a térség uniós országai elvárják az Európai Bizottságtól és az EU felelős intézményeitől, hogy mindent tegyenek meg a megállapodás eléréséért a Brexit-tárgyalásokon – mondta vasárnap Angliában Szijjártó Péter.

 Szijjártó: Közép-Európa elvárja az Európai Bizottságtól, hogy megállapodással záruljanak a Brexit-tárgyalások

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kezet fog Jeremy Hunt brit külügyminiszterrel a délkelet-angliai Cheveningben, a brit külügyminisztérium rezidenciáján 2018. október 14-én. Szijjártó Péter a brit kormány és a visegrádi országok, valamint Szlovénia, Bulgária, Horvátország és Románia külügyi vezetőinek informális megbeszélésén vesz részt. MTI Fotó: UK Foreign & Commonwealth Office

A külgazdasági és külügyminiszter a brit kormány és a visegrádi országok, valamint Szlovénia, Bulgária, Horvátország és Románia külügyi vezetőinek informális megbeszélésén vett részt brit kollégája, Jeremy Hunt meghívására a brit külügyminisztérium Délkelet-Angliában, Cheveningben lévő rezidenciáján.

Szijjártó Péter a rendezvény helyszínén az MTI-nek elmondta:

a térség olyan Brexit-megállapodás elérését várja el az EU-tól, amelyet mindkét érintett fél tisztességesnek ismerhet el.

Hozzátette:

e megállapodás elmaradása durván sértené Közép-Európa érdekeit, mivel a régió nagyon komoly kereskedelmi forgalmat bonyolít le Nagy-Britanniával, a térség gazdaságaiban igen jelentősek a brit befektetések, ráadásul a közép-európai országokból több millióan élnek, dolgoznak tanulnak Nagy-Britanniában, és az ő jogosultságaikat is garantálni kell.

A külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy

az Európai Bizottság az elmúlt négy és fél évben "botrányos teljesítményt" nyújtott, tevékenysége nagyon komoly károkat okozott az Európai Uniónak.

Szijjártó Péter szerint elég felidézni, hogy a korábban stabil transzatlanti kapcsolatrendszer törékennyé vált, illetve azt, hogy milyen károkat okozott a migrációs válságra adandó válság hiánya, és azt is, hogy jövőre a történelem során először nem növekedni, hanem csökkenni fog az EU-tagországok száma.

Kijelentette:

ebben a helyzetben a közép-európaiaknak az az egyértelmű érdekük, hogy a Brexit-tárgyalások a lehető legmélyebb és legátfogóbb, legszélesebb körű szabadkereskedelmi megállapodás elérésével érjenek véget.

Ha ez nem jön létre, akkor a Nagy-Britanniával folyó EU-kereskedelem a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont rendkívül komoly nehézségeket okozna – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

Hozzátette:

most, amikor világszintű kereskedelmi háború kezd kibontakozni, Európának szabadkereskedelmi megállapodásokra, stratégiai partnerségre, barátokra van szüksége, és nem arra, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül hagyja el az Európai Uniót.

Az MTI kérdésére, hogy ha mégis elmarad a Brexit-megállapodás, a visegrádi négyek terveznek-e közös kezdeményezéseket a Nagy-Britanniához fűződő kapcsolatok fenntartására és bővítésére, Szijjártó Péter kijelentette: a Brexit-tárgyalások során az EU-nak egységesnek kell maradnia, vagyis mindaddig, amíg van remény a megállapodásra, a legszélesebb körű egységben kell haladni, de ez elvárást és felelősséget is jelent Brüsszellel szemben a megállapodás elérése végett.

"Reméljük, hogy nem kell olyan forgatókönyveket gyártanunk, amelyek egy megállapodás nélküli Brexit utáni időszakra vonatkoznak. Ha mégis ez állna elő, erről nyilvánvalóan beszélni kell majd, de egyelőre minden ilyen forgatókönyv latolgatása káros lenne a tárgyalások szempontjából" – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
Mostanában egyre többet beszél Közép-Európa nevében ez a lópofa piros pöttyös seggű, talán orbán adta neki ezt az új posztot, vagy önkéntes jelöltként pofázik hülyeségeket?
bencemacska
És még mit vár el Közép - Európa?
Én pl. azt várom el, hogy menj vissza abba a lyukba, amelyikből előbújtál!!!
F_Viktor
Mostanában egyre többet beszél Közép-Európa nevében ez a lópofa piros pöttyös seggű, talán orbán adta neki ezt az új posztot, vagy önkéntes jelöltként pofázik hülyeségeket?
RonaGyuri
Petyuska téged ki bízott meg, hogy Közép-Európa nevében hablatyolj, még a Kelet-közép-re sincs felhatalmazásod!!! =))
Clavigo
Ezt a Nyalókát kérdezte valaki az E-Bizottságból ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.