Legalább két magyar lista indul a nemzeti tanácsi választásokon Szerbiában, miután a Magyar Mozgalom (MM) nevű civil szervezet is átadta listáját a köztársasági választási bizottságnak kedden.

Az első magyar listát, amely a Magyar Összefogás nevet viseli, és amelyen a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) jelöltjei mellett a történelmi egyházak képviselői, valamint értelmiségiek és civilek kaptak helyet, augusztus 24-én adták át.

Zsoldos Ferenc, a Magyar Mozgalom listavezetője kedden Belgrádban újságíróknak kijelentette: nehéz volt összeszedni a szükséges számú támogatói aláírást, egyrészt azért, mert az MM szerint a hatalmi pártok, illetve a kormánykoalíció részét képező VMSZ megfélemlítette az embereket, másrészt a nagyarányú elvándorlás miatt, harmadrészt pedig azért, mert az emberek egyre inkább apatikussá válnak, és nem érdekli őket a politika.

A Szerbiában élő kisebbségek a nemzeti tanácsokon keresztül valósítják meg a kulturális önigazgatáshoz való jogukat, amely a művelődés, a tájékoztatás, a nyelvhasználat és az oktatás területére terjed ki.

A szavazáshoz előbb fel kell iratkozni a külön választói névjegyzékre, ezzel is jelezve, hogy a választó melyik nemzeti kisebbséghez tartozik. A listaállításhoz pedig a külön választói névjegyzékre feliratkozottak legalább 1 százalékának támogatására van szükség, azaz körülbelül 1400 embernek kell aláírásával támogatnia az indulni kívánó listát.

A Magyar Összefogáson és a Magyar Mozgalmon kívül további két csoportosulás jelezte indulási szándékát, ám a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége és a Magyar Liga még nem gyűjtötte össze a szükséges számú támogatói aláírást.

A kisebbségi nemzeti tanácsi választásokon azok vehetnek részt, akik október 19. éjfélig átadják jelöltlistájukat.

Négy évvel ezelőtt négy választási lista jelöltjei közül választhattak a vajdasági magyarok.

November 4-én a Szerbiában élő 22 nemzeti kisebbség közül 18 választhatja meg közvetlen módon saját kisebbségi önkormányzatát, míg négy nemzeti közösség elektorokon keresztül választja meg nemzeti tanácsát.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.