Demokrata párti szenátorok nyílt levélben szólították fel szerdán Donald Trump amerikai elnököt, hogy hozza nyilvánosságra Szaúd-Arábiához fűződő üzleti kapcsolatait.

Trump szaúdi üzleti kapcsolatait vizsgálnák a demokraták

A levelet – amely a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró isztambuli meggyilkolásának ügyében zajló vizsgálatok és amerikai-szaúdi diplomáciai egyeztetések közepette született – 11 demokrata párti szenátor írta alá, és nemcsak az elnököt, hanem a vállalatbirodalmában dolgozó két fiát is Rijádhoz fűződő, múltbeli és esetleges jelenlegi kapcsolataik részletes feltárására szólítják fel.

A politikusok szerint rendkívül fontos, hogy az Egyesült Államok Szaúd-Arábiával kapcsolatos politikáját ne befolyásolják olyan érdekkonfliktusok, amelyek az elnök vagy a családja Szaúd-Arábiához kötődő gazdasági kapcsolataiból eredhetnek.

Ennek elkerülésére a törvényhozók azt követelik, hogy az elnök és a fiai hozzanak nyilvánosságra minden dokumentumot, amely az elmúlt tíz évben "beruházásokra, kifizetésekre vagy bármely más, szaúdi pénzügyi tranzakcióra vonatkozik, beleértve a szaúdi királyi család tagjaitól vagy más szaúdi személyektől érkezett átutalásokat is". Donald Trump adjon számot arról is – teszik hozzá –, milyen esetleges üzleti elképzelésekről tárgyalt szaúdi partnerekkel vagy szaúdi befektetőkkel 2015 júniusa után, vagyis azt követően, hogy bejelentette indulását az amerikai elnökválasztáson. Az esetleges összeférhetetlenség miatt az elnöknek nyilvánosságra kellene hoznia azt is, hogy milyen értékes ajándékokat kapott szaúdi állampolgároktól 2016 novembere, azaz elnökké választása óta.

A szenátorok követelése az amerikai alkotmány egyik rendelkezésén alapszik. Ez kimondja: közhivatalt ellátó, bizalmi tisztséget betöltő személy a kongresszus hozzájárulása nélkül semmiféle királytól, fejedelemtől vagy idegen államtól nem fogadhat el ajándékot, anyagi juttatást, hivatalt vagy címet. A levelet megfogalmazó szenátorok között van például Patrick Leahy, Dick Durbin, Elizabeth Warren vagy Cory Booker, de elemzők megjegyzik, hogy az egyik legbefolyásosabb demokrata párti politikus, Chuck Schumer szenátor nem csatlakozott az aláírókhoz.

A levél kapcsán hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy a rijádi rezsimmel szemben kritikus Dzsamál Hasogdzsi eltűnése ügyében az amerikai elnök egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesz arra vonatkozóan, hogy Washington mit kíván lépni, ha bebizonyosodik, hogy az újságírót meggyilkolták Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. Egyfelől múlt szombaton "súlyos büntetéssel" fenyegette meg Rijádot, szerdán viszont leszögezte, hogy az Egyesült Államok nem akar szakítani a Hasogdzsi-ügy miatt Szaúd-Arábiával, amely fontos szövetségese, és megerősítette azt is, hogy nem áll szándékában felbontani a Rijáddal tavaly kötött, 115 milliárd dolláros fegyvereladási megállapodást.

Szerdán közzétett nyílt levelükben a demokrata párti politikusok emlékeztetnek Donald Trump 2015 augusztusában mondott egyik beszédére is, amikor az akkor még üzletember Trump azt fejtegette, hogy "nagyon jól kijön" a szaúdiakkal. "Lakásokat vásárolnak tőlem, 40-50 millió dollárt költenek" – fogalmazott akkor Trump.

Donald Trump a 2017-ben történt elnöki beiktatása után vállalatbirodalma irányítását átadta a két fiának. Kedden az elnök egy Twitter-bejegyzésben közölte, hogy "semmiféle pénzügyi érdekeltsége" nincs Szaúd-Arábiában. Álhírnek minősített minden ezzel ellenkező állítást.

A múlt héten a The Washington Post című lap részletes összeállítást közölt arról, hogy Donald Trumpot régóta kiterjedt üzleti kapcsolatok fűzik a sivatagi királysághoz. A lap akkor azt írta:

Szaúd-Arábia az elnök számára nemcsak politikai szövetséges. Üzletfél is.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.