Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azt tanácsolta Donald Trump amerikai elnöknek, hogy adjon még pár napot a szaúdiaknak a vizsgálatokra az eltűnt újságíró ügyében.

A Fehér Ház előtt tartott rövid sajtótájékoztatóján a miniszter csütörtökön közölte: rijádi tárgyalásain szaúdi tárgyalópartnerei biztosították őt arról, hogy átfogó vizsgálatot folytatnak az eltűnt újságíró ügyében, Ankarában pedig Recep Tayyip Erdogan török elnök tett ígéretet arra, hogy a szaúdiakkal folytatott közös vizsgálat eredményeit megosztja Washingtonnal.

Mike Pompeo hangsúlyozta: mind Szaúd-Arábiában, mind Törökországban világossá tette, hogy az amerikai kormányzat "nagyon komolyan veszi Dzsamál Hasogdzsi eltűnésének ügyét". Hozzátette: Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg személyesen ígérte meg Donald Trumpnak az átfogó vizsgálatot, amikor az amerikai elnök telefonon felhívta őt.

Pompeo fontosnak mondta annak észben tartását, hogy az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia között régi a stratégiai partneri viszony.

Az Egyesült Államok lehetővé teszi a vizsgálat teljes lefolytatását, a tények feltárását, és az amerikai kormányzat ezt követően hoz majd döntést az ügyben teendő megfelelő lépésekről – hangoztatta az amerikai külügyminiszter.

Dzsamál Hasogdzsi október 2-án tűnt el hazája isztambuli konzulátusán, amikor bement a közelgő házasságához szükséges dokumentumokért. A konzulátus épületét és az időközben Szaúd-Arábiába hazautazott konzul rezidenciáját átvizsgáló török hatóságok szerint hang- és videofelvételek bizonyítják, hogy Dzsamál Hasogdzsit az épületben egy aznap érkezett 15 tagú szaúdi különítmény brutálisan meggyilkolta, feldarabolta, majd a földi maradványokkal még aznap visszautazott Szaúd-Arábiába. Kiderült az is, hogy a gyilkos csoportból többen a szaúdi koronaherceghez köthető – a koronaherceg belső köreihez tartozó – személyek. Szaúd-Arábia és Törökország közösen folytat vizsgálatot. Rijádban mindeddig eddig cáfolták, hogy az uralkodóház tagjai bármit is tudtak Dzsamál Hasogdzsi sorsáról. Csütörtöki lapjelentések szerint a királyi család vezető tagjai Rijádban válságtanácskozásra ültek össze.

Az amerikai elnök egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett arról, hogy Washington mit lép, ha bebizonyosodik, hogy Hasogdzsit meggyilkolták. A múlt hét végén Donald Trump súlyos büntetéssel fenyegette meg Rijádot, a héten szerdán azonban már azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok nem akar szakítani a Hasogdzsi-ügy miatt Szaúd-Arábiával, amely fontos szövetségese, és megerősítette azt is, hogy nem áll szándékában felbontani a Rijáddal tavaly kötött, 115 milliárd dolláros fegyvereladási megállapodást.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.