Az Egyesült Államok egyesíti új jeruzsálemi nagykövetségét és a palesztinokat kiszolgáló főkonzulátusát – jelentette be Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Washingtonban.

Az amerikai diplomácia irányítója hangsúlyozta: az egyetlen, összevont diplomáciai misszió célja a diplomácia hatékonyságának előmozdítása.

Mike Pompeo ugyanakkor hangsúlyozta: a döntés nem jelent változást az Egyesült Államok Izraellel, Ciszjordániával vagy Gázával kapcsolatos politikájában. Hozzátette: az új jeruzsálemi nagykövetség palesztinokkal foglalkozó részlegénél továbbra is folytatódik a Ciszjordániában, Gázában vagy Jeruzsálemban élő palesztinokkal kapcsolatos diplomáciai tevékenység.

Egyesíti az USA az új jeruzsálemi nagykövetségét és a palesztin főkonzulátusát

Fotó: pixabay.com CCO

A tárcavezető megerősítette, hogy Donald Trump kormányzata továbbra is elkötelezett az izraeliek és palesztinok közötti megbékélés előmozdítása mellett.

Az Egyesült Államok tavaly decemberben helyezte át izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe, elismerve ezzel Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Izrael az 1967-es háborúban foglalta el és kebelezte be Kelet-Jeruzsálemet, amelyet a palesztinok is leendő fővárosukként tartanak igényt. A nemzetközi közösség nem ismeri el Kelet-Jeruzsálem bekebelezését, a városrészt megszállt területként tartja számon. A Trump-kormányzat álláspontja szerint a város határaiban az érintett feleknek kell megállapodniuk.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2019. April 20., 08:09
Ragyogó idővel köszönt be a szombat
Szórakozás - 2019. April 19., 17:45
Kommandósok csaptak le a lila-fehérek volt tulajdonosára