Mert hogy az oroszok már úgyis megsértették azt.

Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke szombaton jelentette be, hogy az USA felmondja az 1987-ben kötött, a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló megállapodást (INF), mivel Oroszország megsérti az egyezményt.

Az Index cikke szerint Trump kampánykörútja során a nevadai Elkóban  jelentette be ezt, de részletesen nem tért ki arra, hogy Oroszország mivel is sértette meg az egyezményt.

Felbontjuk a szerződést, majd fegyvereket fogunk fejleszteni, hacsak Oroszország és Kína nem egyezik bele egy új megállapodásba

– fogalmazott Trump.

Trump felmondta a Reagan-Gorbacsov atomegyezményt

Fotó: pixabay.com CCO

Már szólhattak Moszkvának erről

A The New York Times már Trump bejelentése előtt egy nappal megírta, hogy John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó az orosz külügyminiszterrel szombaton azt készült közölni, hogy Washington felmondja a közepes hatótávolságú nukleáris rakétákról kötött megállapodást (INF) – jelentette az amerikai lap nyomán az MTI.

A Magyar Távirati Iroda híre szerint Bolton péntek este Twitter-bejegyzésben erősítette meg az eddig csak Moszkvában bejelentett hírt, miszerint szombaton Oroszországba utazik. Jelezte: Moszkvában tárgyalásokat folytat majd Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és Nyikolaj Patrusevvel, az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának titkárával. A tárgyalások célja – írta Bolton – a két ország vezetői között Helsinkiben megkezdett párbeszéd folytatása. Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök csúcstalálkozójára az idén július közepén került sor a finn fővárosban.

A The New York Times című napilap értesülései szerint John Bolton Moszkvában várhatóan bejelenti majd orosz partnereinek, hogy Washington felmondja a közepes hatótávolságú nukleáris rakétákról kötött megállapodást (INF). A lap emlékeztetett arra: a Trump-kormányzat régi szándéka a kilépés e szerződésből, részben mert Oroszország szerinte megsérti az egyezményt, részben pedig azért, mert az egyezmény betartása megakadályozza Washingtont olyan új fegyverzetek telepítésében, amelyekkel ellensúlyozhatja Kína közepes hatótávolságú fegyverzetének növekvő arzenálját.

Az INF-egyezményt 1987-ben Ronald Reagan akkori amerikai elnök és Mihail Gorbacsov akkori szovjet vezetője írta alá Washingtonban, és 1988-ban lépett életbe. A szerződés egyébként földi indítású hagyományos és nukleáris robbanófejekkel felszerelt, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákról rendelkezett, meghatározva a robbanófejek számát és a rakéták hatótávolságának nagyságát.

A The New York Times megjegyezte: az Egyesült Államok már négy éve hangoztatja, hogy Oroszország egy sor taktikai atomfegyver telepítésével megsérti az INF-szerződést, de az előző amerikai elnök, Barack Obama egy esetleges fegyverkezési verseny erősödésének elkerülése végett mégsem lépett ki az egyezményből.

(MTI, Index)

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
Itt az új hideháború pont erre volt szüksége a világnak?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eriksson
@kokopelli: Jó, utánaolvasok.
Ezernyi információm van arról, hogy működnek a dolgok az államvezetésben Amerikában. Meg máshol. Meg a legtöbb liberális társadalomban.
kokopelli
@Eriksson: az írásod után nem hiszem!
Eriksson
@kokopelli: Én mondok amit akarok, te meg hiszel amit akarsz. De ez fordítva is igaz.
Rockxy
@kokopelli: "mi az a kétkamarás parlament"
Tökmindegy, hogy kétkamarás vagy nyolckamarás.
A bankárok döntik el, hogy mi történjen.
És ha nem az történik, akkor jön a kennedy-effektus.
Yoda69
Ez a trump legalabb akkor barom mint orban. Csak amig orban helyi haborut akar kirobbantani addig trump vilaghaborut.
Bar ha belegondolok majdnem tokmindegy, mert igy is ugy is pusztulasra van itelve az emberiseg.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.