Az Európai Bizottság támogatni fogja, hogy az Európai Unióban kibővítsék a minősített többségi szavazás alkalmazását az energetika és az éghajlat-politika, az adózás és a szociálpolitika területén – derül ki az uniós végrehajtó testület Brüsszelben kedden bemutatott 2019-es munkaprogramjából.

A program gyors megállapodást irányoz elő a már előterjesztett jogalkotási javaslatokról, néhány új kezdeményezés elfogadását tervezi a fennálló kihívások kezelésére, valamint kezdeményezéseket mutat majd be a Nagy-Britannia kiválásával 27 tagúra apadó EU jövőjével kapcsolatban.

A bizottsági a tájékoztatás szerint jövőre áttekinti az európai beruházási tervet, és vitaanyagot készít arról, hogyan biztosítható a fenntarthatóság az elkövetkező európai generációk számára. A jogszabályjavaslatok készítésére is jogosult testület összehangolt tervet kíván előterjeszteni a mesterséges intelligencia európai fejlesztésére, cselekvési tervet dolgoz ki a félretájékoztatással szemben, valamint ajánlást készít az európai elektronikus egészségügyi nyilvántartás létrehozására.

A tervek szerint a brüsszeli bizottság értékelni fogja az egységes piacon még fennálló akadályokat, elképzeléseket mutat be azok orvoslására, továbbá stratégiát terjeszt elő az endokrin károsító anyagokra vonatkozóan. Az energiaunió kiteljesítése és az éghajlatváltozás kezelése érdekében stratégiát mutat be az üvegházhatású gázok kibocsátásának hosszú távú csökkentésére vonatkozóan, valamint jelentést készít az energiaunió helyzetéről és az akkumulátorokról szóló cselekvési tervről.

A szöveg szerint Brüsszel tovább kívánja erősíteni az unióban a jogállamisági keretet és az euró nemzetközi szerepét.

A jövő évi tervek között szerepel az is, hogy a bizottság beszámol a vízumkölcsönösség terén elért eredményekről, és elképzeléseket terjeszt elő az unióról a világban kialakult kép javítására.

Mint aláhúzták, Nagy-Britannia uniós tagságnak megszűnése (Brexit) miatt szükségessé válik az uniós jog módosítása is. Az Európai Bizottság a 27 tagú Európai Unióhoz igazítja az uniós energiahatékonysági célokat, megteszi az Egyesült Királyság állampolgárainak Brexit utáni vízumhelyzetére vonatkozó szükséges javaslatokat, és már 2018 végéig előterjeszti a szükséges felhatalmazáson alapuló és végrehajtási jogi aktusokat – közölte munkaprogramjában az uniós testület.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Papuska1
Ezekben az ügyekben valóban fontos volna a gyors és egyszerű döntés, ugyanakkor az Alapszerződés ilyetén való megváltoztatása hatalmas veszélyeket hordoz. Néhány nagy Uniós ország egyszerűen magához ragadhatná így a hatalmat, néhány ország alapvető érdekeivel szemben is lehetne dönteni. A legveszélyesebb az, hogy nagyon durva precedenst teremthetne.
justhpeter
@Sámannus: ... és az Úr látá, hogy ez jó...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.