Az Európai Unió már most is többsebességű, nem várhat állandóan arra, amíg az együttműködésbe mind a 27 tagállam bekapcsolódik – jelentette ki Angela Merkel német kancellár pénteken Prágában az Andrej Babis cseh miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón.

Merkel: az EU már most többsebességű, nem lehet állandóan valakire várni
Fotó: Pixabay

A kancellár szerint azonban minden tagállam előtt nyitva kell hagyni a lehetőséget, hogy bekapcsolódjon a közös munkába.

Andrej Babis a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy Csehország európai irányultságú ország, és rendkívül érdekelt abban, hogy az Európai Unió jól működjön. Nem ért azonban egyet azzal, hogy az Európai Uniót a visegrádi négyekre (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) és a huszonhetek többi tagállamára osszák.

Angela Merkel egy kérdésre válaszolva Emmanuel Macron francia államfő azon kijelentésére reagált, miszerint az EU egyetlen tagállama sem kaphat lehetőséget arra, hogy blokkolja a többi tagállamot, amelyek a szervezet fejlesztésének felgyorsítását szeretnék.

"Már most többsebességű Európánk van. Például Csehország még nem rendelkezik euróval, de Szlovákiában már bevezették. Támogatom azt a nézetet, hogy állandóan nem várhatunk arra, amíg mind a 27 tagállam együtt fog működni. A fontos az, hogy az együttműködés minden területen nyitott legyen. Nem létezhet semmiféle zárt csoport"

- fejtette ki véleményét Merkel újságírók előtt.

A négy visegrádi ország számos kérdésben közösen lép fel az Európai Unióban, és véleménye gyakran eltér a nyugati uniós tagállamokétól – emlékeztetett a CTK.

Andrej Babis úgy vélte: nem helyes az Európai Uniót V4-re és a többiekre osztani. A cseh miniszterelnök nem ért egyet azzal a gyakran elhangzó állítással, hogy a visegrádiak "valahol másutt vannak", mint az EU többi tagállama. Rámutatott: amennyiben kritikusan viszonyul az európai költségvetéshez, az nem jelenti azt, hogy a közös Európa ellen van.

"Nekünk érdekünk, hogy Európa jól működjön, ne legyen megosztva, és a problémákat közösen oldjuk meg. A felosztás V4-re és a többiekre nem helyes, és szerintem nem is igaz"

- szögezte le Babis.

A cseh miniszterelnök annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az Európai Uniónak jelenleg elsősorban a schengeni övezet kérdését kellene megoldania, ahová fel kellene vennie Horvátországot és Bulgáriát is.

Angela Merkel Csehszlovákia megalakulásának centenáriuma alkalmával tett rövid látogatást Prágában.

(MTI)

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Putyin legalább normális - mondja ez az illiberálidióta. Te komolyan ilyen hülye vagy, vagy pénzért csinálod?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wagabund
Ma reggel volt szerencsém hallani a rádió Ammani tudósítóját...aki arról tudósított, hogy miért nem fogadják be a nagyon gazdag arab országok a menekülőket..azért, mert a Jordániába befogadottakkal sem bírnak, úgy mint itt Európában...ott sem akarnak dolgozni, tanulni, csak tartják a markukat..nos, ezt próbálják megelőzni.
Ha valakit beengednek, mert vagy orvos, vagy mérnök, azt igen szigorúan átvilágítják, és szerződést iratnak alá, mely igen kemény feltételeket tartalmaz.(asszem a CNN-en volt pár hete)

ez a szerencsétlen merkel (sic) meg továbbra is büntetlenül dirigál...aztán ha bukik, akkor már nem fogja érdekelni az a bűzös rakás, amit magaután hagy...
emerencia
@simmering73: Sok a Putyin szimpatizáns Magyarországon de ritka aki közülük Oroszországban keresi a boldogulást.
fekete
Achtung Merkel ugyan olyan Europaban,mint a Trump Amerikaban.
Shikari
Putyin rendet vágna a sok migráncs imádó között.
Apoca
Ki is mondta annak idején: "ruszkik haza!"?
Most meg visszasírja őket?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2019. December 13., 17:11
Kiderült, hogy fehér lesz-e az idei karácsonyunk
Szórakozás - 2019. December 13., 16:58
Ábel Anita nemet mondott, de folytatódhat a Szomszédok