Legkevesebb négy ember életét vesztette, és három rendőr megsebesült szombaton egy zsinagóga mellett kitört lövöldözésben az egyesült államokbeli Pittsburghben – jelentette a Reuters helyi médiaforrásokra és a CNN amerikai hírtelevízióra hivatkozva.

Több embert is megölt egy ámokfutó egy amerikai zsinagógában

Fotó: Dustin Franz/AFP

A KDKA helyi televízió szerint a rendőrség egy fehér férfit őrizetbe vett, aki egyes hírek szerint önként megadta magát. A rendőrség nagy erőkkel körbevette az Élet Fája zsinagógát, miután olyan értesüléseket kapott, hogy az épületben egy további fegyveres rejtőzködik. Jason Lando pittsburghi rendőrfőnök felszólította a helyi lakosokat, hogy ne hagyják el otthonaikat.

A pittsburghi közbiztonsági hivatal a Twitteren azt közölte, hogy egy fegyveres van a zsinagóga környékén.

A Fox televízió négy halottról jelentett, a CBS viszont hétről tud. Utóbbi szerint két rendőrt is lelőttek. Televíziós képeken különleges rendőri erőket és mentőket lehetett látni a helyszínen.

A pittsburghi egyetemi kórházban – a kórház közlése szerint – a lövöldözés több sebesültjét ápolják. Meg nem erősített hírek szerint 12 embert lőttek meg az incidens során.

Egy helyi televíziócsatorna szemtanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy egy fegyveres bement a zsinagógába, és azt kiáltotta: "Minden zsidónak meg kell halnia!" A lövések állítólag a zsinagóga második szintjén dördültek el. Egyelőre nem tudni, hogy a tűzpárbajra a rendőrséggel az épületen kívül vagy belül került sor.

Donald Trump a Twitteren azt írta, hogy feltehetőleg több halottja van a lövöldözésnek. Az amerikai elnök újságíróknak nyilatkozva később azt mondta, szigorítani kell a fegyvertartással kapcsolatos törvényeket úgy, hogy azokra, akik ilyen tetteket követnek el, halálbüntetést lehessen kiszabni.

Ugyanakkor azt mondta, hogy a lövöldözéshez nincs köze a fegyvervásárlásra vonatkozó szabályozásoknak, és ha lett volna biztonsági őrség a zsinagóga belsejében, nem lettek volna ilyen végzetes következmények. Meg kellene fontolni, hogy minden templomban és zsinagógában alkalmazzanak fegyveres biztonsági őröket – tette hozzá.

Izrael mély megdöbbenésének és aggodalmának adott hangot, és felajánlotta segítségét a helyi zsidó közösségnek. Naftali Bennett, a diaszpóra ügyeinek minisztere kijelentette: Izrael "aggodalommal követi a fejleményeket", és közölte, hogy utasítást adott a vezetése alatt álló minisztériumnak, készüljön fel a pittsburghi zsidó közösségnek nyújtandó bárminemű segítségre.

Az Élet Fája zsinagóga honlapján konzervatív, hagyományhű, de egyben progresszív és egyenlőségre törekvő hitközségként írja le magát. Amint Jeff Finkelstein, Pittsburgh város zsidó közösségének elnöke elmondta, szombat reggel a zsinagógába 50-60 ember szokott járni. Pittsburgh Squirrel Hill negyedében, ahol a zsinagóga áll, a pittsburghi zsidóság mintegy fele él.

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gauntlet
Trump úr, ha szigorúbb lenne a törvény, lehet lövöldözés se lett volna! :(
fekete
Ezek asztan minden nap gyilkolnak.E's me'g,hogy kulonjaratokat inditnak bagoe'rt ezekhez az
elmebetegekhez.Have good trip! Csak asztan haza gyere!
RonaGyuri
Mindenki mondja a magáét

nincs ez másképp a pittsburghi mészárlás kapcsán sem

Mint ismert, egy ismert figura 11 embert ölt meg (azóta még többen elhunytak) a Tree of Life synagogue Pittsburgh –ban „All Jews must die”-t ordítozva.
Nos a dolog visszhangja – túl persze azon, hogy az igaz matyar fülnek hízelgő a dolog – meglehetősen összetett. Általában elítélő, még ha az USA első embere enyhén szólva is bornírt megjegyzést tett: tetszettek volna fegyveres őröket alkalmazni. Ami nem csak azért vérlázító, mert érdekes teológiai pourparler lehetne a Biblia vonatkozó rendelkezéseiről, pontosabban azok értelmezéséről!
Ha nem lenne megszokott, sőt mindennapos a derék matyar médiában akár még finom igazodásként is felfoghatnánk, de valójában iránymutató a mód, ahogy ezt a kérdést is tálalják. A lelkesen tapsikolókon (hulljon a férgese, sok kicsi sokra megy,…) túllépve – nem tudom, lehet a derék MTI jóvoltából a kérdést a legtöbben – némely még a címben is így fogalmazott: „…szombaton egy zsinagóga mellett kitört lövöldözésben az egyesült államokbeli Pittsburghben”. Ráadásul többen hozzátették: „jelentette a Reuters helyi médiaforrásokra és a CNN amerikai hírtelevízióra hivatkozva”! =))
Nos sem a Reuters, sem a CNN (átnéztem néhány helyi site-ot ők sem) nem állított ilyet!!
Reuters: „Gunman targeting Jews kills 11 in Pittsburgh synagogue” illetve CNN: „Mass shooting at Pittsburgh synagogue”!
RonaGyuri
Egy igazán szabad sajtó/média

a párt központi napilapja a tényektől is megszabadította magát

Önkritikát kel gyakorolnom, én buta a megfogalmazáson rágódtam, miközben a derék Matyar-idők cenzúráz. Az USA elnöke szavait cenzúrázza.
Tegnap késő este tette közzé a „TOVÁBB NŐTT A PITTSBURGHI LÖVÖLDÖZÉS ÁLDOZATAINAK SZÁMA” című írást. Mely beszámol a világ reakciójáról. Köztük Trump-éjáról is: „Donald Trump amerikai elnök azt mondta: határozottan úgy tűnik, hogy a támadó antiszemita indíttatásból követte el a bűncselekményt. Trump jelezte: a történtek miatt fontolgatja a szombatra tervezett murphysborói kampányesemény lemondását.
Trump hangsúlyozta: Amerikában nincs helye az antiszemitizmusnak. Az elnök nyomatékosította, hogy a zsidógyűlölettel szembe kell szállni, bárhol is jelenjen meg. Trump kegyetlen tömeggyilkosságnak nevezte a történteket, amely megrökönyödést keltett az Egyesült Államokban és világszerte egyaránt.”.
Érdekes egy momentum mintha kimaradt volna: az elnök egyik első reakciója, hogy „If they had some kind of a protection inside the temple maybe it could have been a very much different situation”
anima
A csőbomba küldőhöz hasonlóan, akár most is elhangozhatna: "Trump úgy véli, nem hibáztatható azért, hogy a ... férfi az ő híve."

Ezek a szélsőjobbosok, már csak ilyenek.
Orbán ugyanez a szint - akárhogy is próbálják tagadni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.