Tanácsadói cáfolják, hogy Hillary Clinton, a 2016-os elnökválasztás demokrata párti elnökjelöltje 2020-ban ismét indulna az elnökségért.

"Nagyobb az esélye annak, hogy lottón nyerjen, mint hogy elnökjelölt legyen" – fogalmazott a The Hill című lapnak Philippe Reines, Hillary Clinton tanácsadója.

A lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta: Clinton környezetében nincs senki, aki arra ösztökélné őt, hogy mégis vesse be magát a Fehér Házért folyó küzdelembe, és maga Hillary Clinton sem szervez választási csapatot maga köré.

Hillary Clinton elnökjelöltsége: tanácsadói szerint nagyobb esélye van a lottón nyerni

Fotó: wikipedia CC By-SA 3.0/Gage Skidmore

"Clintont többé nem támogatják demokrata vezetők sem, akik úgy gondolják, itt az ideje, hogy új arc vezesse a Demokrata Pártot" – jegyezte meg a The Hill, hozzátéve, hogy néhány demokrata kifejezetten dühös Clintonra, aki a választási vereség után továbbra is sokáig a rivaldafényben szerepelt, kiváltképp, amikor új könyvét népszerűsítő körúton járt.

A találgatások Hillary Clinton esetleges indulásáról a következő elnökválasztáson a hét végén erősödtek fel az amerikai sajtóban. Clinton ugyanis pénteken egy rendezvényen a műsorvezető kérdésére, aki arról faggatta, hogy indul-e újra, azt mondta: "nem". Pár másodperccel később azonban nevetve hozzátette: "szeretnék elnök lenni". Később, a közönség soraiból érkező kérdésekre válaszolva azt fejtegette, hogy 2021 januárjában, amikor reményei szerint ismét demokrata párti politikus lesz a Fehér Házban, sok tennivaló vár majd az új elnökre, és ő – ahogyan fogalmazott – "nagyon felkészültnek" érzi magát erre a feladatra, mivel nyolc évig szenátor volt, majd a külügyminisztériumot vezette az Obama-kormányzatban.

Kijelentései után megszólaltak a Demokrata Párt vezető személyiségei is, és még egyik korábbi leghívebb támogatója is nemtetszésének adott hangot.

Terry McAuliffe, Virginia korábbi kormányzója – akit a Clinton házaspár belső köreinek tagjaként tartanak számon az amerikai politikában – az MSNBC televízióban hétfőn azt mondta: Clinton neve "soha többé nem szerepel a szavazócédulán". McAuliffe leszögezte: "azt hiszem, már vége annak, hogy ő valaha is választott hivatalért szállhat versenybe. Majd segíti a többi demokrata párti jelöltet".

A The Hill idézte Alexandra Smith-t, a Clintont támogató és volt kampányához pénzadományokat gyűjtő egyik akcióbizottság egykori vezetőjét. "A 2020-as választáson induló Hillary Clinton ugyanolyan lenne, mint a 2016-ban indult Hillary Clinton, azzal a különbséggel, hogy a negatív vonásai az idő múlásával csak tovább erősödtek" – fogalmazott Alexandra Smith.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.