Hét ukrán tengerész, akit törvénytelenül tartottak fogva az Oroszország által megszállt Krím félszigeten, visszatért ugyan Ukrajnába, de nem fogolycserével, ahogy azt Moszkva állítja – írta kedden Ljudmila Denyiszova ukrán emberi jogi biztos a Facebookon.

A biztos arra a moszkvai hírre reagált, amely szerint a két ország hét-hét elfogott tengerészt cserélt ki kedden a krími Armjanszk határátkelőhelynél. Az ukránok az Azovi-tengeren március 25-én tiltott halászat és a Krímbe való beutazásra vonatkozó szabályok megsértése címén elfogott Nord halászhajó legénységét engedték el, az oroszok pedig a május elején az elcsatolt félsziget közelében, a kizárólagos orosz gazdasági övezetben orvhalászat címén feltartóztatott JaMK-0041-es halászhajóét – olvasható a TASZSZ orosz hírügynökség jelentésében.

Ljudmila Denyiszova azonban kijelentette: nem fogolycseréről van szó, mert az Ukrajnába visszatért tengerészekkel ellentétben a Nord legénysége nem volt fogva tartva, ők szabadon mozoghattak Ukrajna területén.

Az ukrán határőrszolgálat hasonló tartalmú közleményt adott ki honlapján. A dokumentum szerint nem felel meg a valóságnak az orosz médiában megjelent információ, amely szerint orosz határőrök által őrizetbe vett hét ukrán állampolgárt cseréltek volna ki a Nord halászhajó legénységére.

A közlemény szerint a Nord hét tengerésze saját akaratából tért vissza az ideiglenesen megszállt Krímbe a kalancsaki átkelőn keresztül, ahol a jogszabályoknak megfelelően regisztrálták kilépésüket Ukrajnából.

Az emberjogi biztos ugyanakkor hozzátette: a krími megszálló hatóságok eközben hét ukrán állampolgárt engedtek szabadon, őket az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrsége különböző alkalmakkor a Fekete-, illetve az Azovi-tengeren vette őrizetbe állítólagos orvhalászat, valamint az elcsatolt félsziget partjának megközelítése miatt.

Az ukrán határőrség hozzáfűzte: nem tudni, miért éppen ezen a napon döntöttek a Nord tengerészei a hazatérés mellett, hiszen azt már több hónapja megtehették volna.

A kijevi közlemény szerint az orosz média fogolycserére vonatkozó híradása azért sem felel meg a valóságnak, mert valamennyi tengerész – beleértve a Nord legénységét is – ukrán állampolgárságú.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.