A szicíliai Catania ügyészsége elállt a vádemeléstől Matteo Salvini belügyminiszterrel szemben az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója ügyében. Ezt maga Salvini jelentette be csütörtökön.

A miniszter a közösségi oldalán publikált videofelvételen olvasta fel a cataniai ügyészség neki szóló értesítését.

A hatósági értesítés szerint a szicíliai város ügyészsége a Diciotti-ügy vizsgálatának lezárásával a Matteo Salvinivel szembeni eljárás elvetését indítványozta. Az ügyészség véleménye szerint a belügyminiszter büntetőjogi szempontból "felülbírálhatatlan" politikai döntést hozott, amikor nem engedélyezte, hogy az olasz parti őrség Diciotti nevű hajóján tartózkodó 177 migráns leszálljon a szicíliai Catania kikötőjében. Az ügyészségi indoklás hangsúlyozta, hogy a migránsok befogadása Máltára várt, mivel a csoport mentése a szigetországhoz tartozó kutatási és mentési övezetben (Sar-zóna) történt.

A Diciotti augusztus 16-án vette fedélzetére a többségében eritreai migránsokat. Miután napokig az olasz Lampedusa partjainál vesztegelt, augusztus 20-án az olaszországi kikötőkért felelős Danilo Toninelli, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt infrastrukturális és közlekedési minisztere engedélyezte, hogy a hajó eljusson a szicíliai Catania kikötőjébe.

Itt azonban Matteo Salvini belügyminiszter, kormányfőhelyettes, a Liga vezetője nem engedte, hogy a migránsok olasz földre lépjenek. Salvini és a hozzá csatlakozó Luigi Di Maio, az M5S vezetője is azt szorgalmazta, hogy a migránsokat az EU ossza szét a tagállamok között. A hajóról csak a betegek és a kiskorúak szállhattak le.

Végül augusztus 26-án a migránsok elhagyták a hajót, miután az olasz püspöki kar (Cei) száz, Albánia és Írország húsz-húsz személy befogadására kötelezte magát. Valójában a migránsok közül egy sem jutott el sem Albániába, sem Írországba; többségük a nekik kijelölt olaszországi egyházi intézményekből is megszökött, majdnem kivétel nélkül Franciaország irányába indultak tovább.

A szicíliai Palermo, majd Catania ügyészsége szeptember elején vizsgálatot indított Matteo Salvini ellen túszejtés, valamint hivatali hatalommal való visszaélés miatt. Palermo ügyészsége már korábban elállt a vádemeléstől.

Matteo Salvini az eljárás megszüntetése bejelentésekor azt kérdezte az ügyészségektől, hány ember foglalkozott az üggyel, és mennyibe került mindez. Hangsúlyozta, "meg kellett akadályoznom a (migránsok) partra szállását, meg kellett tennem, és megtettem".

Hozzátette, hogy a következő migrációs intézkedése az lesz, hogy az Olaszországban tartózkodó menedékkérők és illegális bevándorlók ellátására jelenleg fejenként fordított napi 35 euró összeget jelentősen csökkenti.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.