Eltűnt egy japán sziget az ázsiai ország észak-keleti partjainál, az Eszambe Hanakita Kodzsima nevű lakatlan szigetet a parti őrség keresi.

Hirtelen eltűnt egy japán sziget, a parti őrség még keresi
Fotó: interestingengineering.com

Egy pontos vizsgálatnak kell bizonyítania, hogy a sziget a Csendes-óceánba süllyedt, ahogyan azt feltételezik – közölte pénteken a parti őrség illetékese. A sziget Hokkaido közelében, az Északi Területektől nyugatra terül el. Egyike annak a 158 lakatlan szigetnek, amelyet 2014-ben nevezett el a japán kormány, hogy tisztázza területi vizeinek határát és kiterjessze kizárólagos gazdasági övezetét.

A helyiek értesítették a helyi halászati társaságot szeptemberben a sziget valószínű eltűnéséről, amikor Simizu Hirosi író felkereste a Hokkaidón fekvő Szarufucu falut, hogy a rejtőzködő japán szigetekről írt könyvének folytatásához anyagot gyűjtsön

– írta az Aszahi Simbun japán lap. A parti őrség 1987-ben tanulmányozta a szigetet, amelynek akkor a legmagasabb tengerszint feletti pontja 1,4 méter volt.

Szakértők szerint a szél és az Ohotszki-tenger sodródó jégtáblái koptathatták el a szigetet. Ha a parti őrség megerősíti a sziget eltűnését, akkor japán területi vizeinek határa fél kilométerrel zsugorodni fog. Nem Japán az egyetlen ország, amely a közelmúltban elvesztett egy szigetet, múlt hónapban a Hawaii-szigetek egy távoli kicsiny szigetét, a Keleti-szigetet törölte le a térképről a Walaka hurrikán.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lepényleső
Ott is bevezették az ortodox hozzáállást,ahol minden nyomtalanul eltűnik? Na ugye mennyivel jobb nálunk,ahol csak a javak tűnnek el,vagy még az sem,csak elveszítik a köz jellegét.
simmering73
Szeizmikusan aktív területről van szó. Ha hirtelen tűnt el, akkor az tektonikai mozgás miatt lehetett.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.