Ez a hétvége nagy kérdése a nemzetközi futballban, ugyanis újabb korrupciós botrány fenyegeti a sportágat. A kulcsfigura a svájci Gianni Infantino, a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke, az európai szervezet (UEFA) korábbi főtitkára, aki a hírek szerint a katari kézben lévő Paris Saint-Germainnek és az arab emírségekbeli tulajdonos által birtokolt Manchester Citynek is segített a pénzügyi szabályok kijátszásában.

A FIFA-elnök súgott a sztárkluboknak?

Fotó: CYRIL NDEGEYA/AFP

Emellett titkos megállapodásról, és újonnan létrejövő „Szuperligáról” is beszélnek.

A botrány alapjául szolgáló dokumentumokat a kiszivárogtatásokra „szakosodott” Football Leaks szerezte meg, majd részleteket publikált a német Der Spiegel és a francia Mediapart. A lapok szerint a dúsgazdag gárdák Infantino és a korábbi UEFA-elnök, a francia Michel Platini (63) segítségével tudták elkerülni a szankciókat, például a Bajnokok Ligájából való kizárást. A svájci elnök állítólag tanácsokkal látta el a két klubot, a valósnál nagyobb szponzori bevételeket tüntettek fel, így a túlköltekezés büntetlenül maradt.

– A cél a FIFA új vezetőségének lejáratása. Sosem egyszerű változást elérni, mindig is tudtam, hogy az általunk bevezetett reformok miatt erős ellenzékbe ütközöm – hárította el a gyanút a svájci. A két érintett klub szintén elutasította a vádakat.

Infantinót 2016-ban azzal a céllal választották a FIFA elnökévé, hogy megtisztítsa a szervezetet, amely korábban a svájci Joseph Blatter (82) vezetése alatt több korrupciós botrányban érintett volt – a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari vb rendezési jogának odaítélése is gyanús körülmények közt történt. Blattert és Platinit jogerősen hat, illetve négy évre tiltották el.

Más is kiszivárgott, állítólag a kontinens 16 legjelentősebb együttese szerződést kötött egy Európai Szuperliga létrehozásáról. Ami viszont a jelenlegi kuparendszerek halálát is jelentheti. A Spiegel szerint a Bayern München elnöke, Karl-Heinz Rummenigge (63) a kezdeményezés egyik élharcosa, bár a klub azóta közleményben cáfolta a vádakat.

Sarkozy is lobbizott

A lapok szerint a korábbi francia elnök, Nicolas Sarkozy (63) 2010-ben biztosította a katari emírt, Tamím bin Hamád esz-Száni sejket (38) arról, hogy bizonyos feltételek teljesítése esetén, Platini közbenjárásával a közel-keleti országé lehet a 2022-es világbajnokság rendezési joga. Nasszer el-Kelaifi (44), a katari állami sportalap (Qatar Investment Authority) elnöke ezek után komoly pénzeket költött az országban, 2011-ben megvásárolta a PSG-t, és elindította a ma is működő beIN Sports tévécsatornát.

(Blikk.hu)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Nem csoda, hogy Orbán oda van a fociért. Az egészet átjárja a korrupció.
wagabund
a kis pernahajder...pénzért mindent...(szopok, lopok, gombot varrok... by Hofi)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.