Őrizetbe vett a francia rendőrség hat szélsőjobboldali személyt kedden, akik Emmanuel Macron államfő ellen terveztek merényletet – erősítették meg hivatalos források a BFM francia hírtévé értesülését.

A hat gyanúsítottat a kelet-franciaországi Isere, Moselle és a nyugati Ille-et-Vilaine megyékben fogták el kedd reggel a belső hírszerzés munkatársai.

Az ügyben a párizsi ügyészség terrorista összeesküvés gyanújával indított eljárást.

A tájékoztatás szerint

a gyanúsítottak egy egyelőre még körvonalazatlan erőszakos cselekményt terveztek a köztársasági elnök ellen.

Az 20 és 60 év közötti gyanúsítottak közül egy nő és öt férfi, valamennyien szerepeltek a titkosszolgálatok nyilvántartásában.

Az előzetes eljárás keretében történt előállítások célja megállapítani, hogy milyen jellegű volt a fenyegetettség.

A BFM hírtelevízió úgy értesült, hogy a fő gyanúsítottnak tekintett férfinél egy fegyvert találtak.

Egy évvel ezelőtt Franciaország délkeleti részén, valamint Párizs környékén vettek őrizetbe tíz embert, akiket azzal gyanúsítottak, hogy politikusok, többek között Christophe Castaner akkori kormányszóvivő, jelenlegi belügyminiszter és Jean-Luc Mélenchon, a radikális baloldali Lázadó Franciaország vezetője, volt elnökjelölt, valamint muzulmán vallási helyek ellen terveztek merényleteket.

A 17 és 25 év közötti gyanúsítottak egy szélsőjobboldali csoporthoz tartoztak, amelynek központi figurája, a 21 éves Logan Alexandre Nisin az ideológiailag a szélsőjobboldali nézeteket valló Anders Behring Breivik norvég terroristához és tömeggyilkoshoz állt közel, és azt a Facebookon dicsőítette, lőgyakorlatokra járt és merénylettervei megvalósítására bűnszövetkezetet kívánt szervezni.

Christophe Castaner belügyminiszter és Nicolas Lerner, a titkosszolgálatok új vezetője hétfőn arra hívták fel a figyelmet, hogy figyelni kell a Franciaországban nagyon aktív szélsőséges jobb- és baloldali csoportoktól érkező fenyegetésekre. Patrick Calvar, a titkosszolgálatok korábbi vezetője 2016-ban azt mondta, hogy a szélsőjobboldal "az összetűzésre vár" a radikális iszlámmal.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.