Előrejelzések szerint a Demokrata Párt megszerzi a többséget a képviselőházban a Republikánus Párttól a kedden tartott amerikai félidős választásokon. Szakértők egy része azt jósolta, hogy a demokrata képviselők nem fogják kímélni az elnököt.

A Fox és a CNN és az NBC által ismertetett prognózisok szerint

a demokrata képviselők száma bizonyosan meghaladja majd a többséghez szükséges 218-at a szövetségi törvényhozás 435 fős alsóházában.

Végleges eredmény ugyan még nem született, de Nancy Pelosi, a demokraták képviselőházi frakcióvezetője a Bloombergnek nyilatkozva már biztosra mondta a demokrata többséget az alsóházban.

Trump nagyot bukhat a választásokon

A republikánusokhoz közelálló Fox televízió elemzői, köztük Karl Rove, a 2001 és 2009 között hivatalban lévő George W. Bush elnök volt főtanácsadója már azt vette számba, hogyan változhatnak majd a képviselőházi bizottságok elnöki posztjai, és ez milyen következményekkel járhat a republikánus Donald Trump elnökségére.

A televízió megszólaltatta Ed Rendellt, Pennsylvania volt demokrata párti kormányzóját, aki azt tanácsolta a demokrata politikusoknak:

ne Donald Trump vélt ügyeinek vizsgálódásaival foglalkozzanak, hanem a törvényalkotással, elsősorban is az egészségbiztosítást és a bevándorlást szabályozó törvények kimunkálásával.

Más szakértők viszont azt jósolták, hogy a demokrata képviselők nem fogják kímélni az elnököt,

többek között számon kérik rajta adóbevallásait, amelyeket a 2016-os megválasztása előtti kampányban nem mutatott be. Várható, hogy a két évvel ezelőtti választásokba való állítólagos orosz beavatkozással kapcsolatos vizsgálattal kapcsolatban is megpróbálnak neki kellemetlen pillanatokat szerezni.

Jól szerepeltek a republikánus szenátorok

A szövetségi törvényhozás százfős felsőházában 51 helyet birtokló republikánusok kulcsfontosságúnak ítélt győzelmet arattak Indiana, Texas és Észak-Dakota államokban, így részben megőrizve eddigi helyeiket, részben pedig újakat szerezve továbbra is többségben lesznek a szenátusban.

A szenátusban 35 helyet választottak újra, a republikánus szenátorok az eddig ismert eredmények szerint megőrizték bársonyszéküket, a visszavonuló republikánus helyére pedig az újonnan jelölt republikánus politikusokat választották meg.

Utah államban a visszavonuló Orrin Hatch szenátor helyére Mitt Romneynak, a 2012-es elnökválasztás republikánus elnökjelöltjének szavaztak bizalmat, Tennessee államban pedig a szintén visszavonuló Bob Corker helyett Marsha Blackburn lett a győztes republikánus. Győzelmével Romney, aki korábban Massachusetts állam kormányzója volt, visszatér az országos politikába.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Incumbent GOP Sen. Ted Cruz is projected to hold onto his seat in Congress and defeat Democratic rival, Rep. Beto O'Rourke, in the Texas Senate race on Tuesday.

Fox News (@foxnews) által megosztott bejegyzés,

A jobboldali szenátoroknak kulcsfontosságú helyeken sikerült győzelmet aratniuk: Texasban Ted Cruz megőrizte a választók bizalmát, de az alapvetően konzervatív Indianában és Kentuckyban is republikánus szenátor-jelöltek mellett döntöttek a választók.

Viszont elhódítottak két szenátori helyet is a demokratáktól. Észak-Dakotában Kevin Cramer ütötte el az újrázás lehetőségétől Heidi Heitkamp demokrata párti szenátort, Missouriban pedig Claire McCaskill szenátor-asszonynak kellett búcsút mondania a washingtoni munkájának. Josh Hawley államügyész személyében Missouri republikánus szenátort küld a szövetségi törvényhozás felsőházába.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@Eriksson: Ez demagógia. Az államtól annyit várunk, hogy a pénzünket ne vigye haza egy maréknyi csoport.
Nem értem, hogy ha a múlttal vannak gondjaid, akkor ma miért nincsenek. Te magad is elismered, hogy nem változik semmi. Pedig igen. Rohamos romlás.
anima
Egyáltalán, hogy lehet elnök, egy ilyen hulladék a szabadság hazájában?
Ja, azért, mert ott mindent szabad, még egy pinafogdosó pszichopatát is elnöknek választani.
Eriksson
@Aki Én: Nagyon fiatal lehetsz, ha nem érted.
Aki Én
@Eriksson: Nagyon naiv lehetsz, ha nem érted.
Eriksson
@Aki Én: Nem naivság, éppen ellenkezőleg.
egyember
Mit jelent a "demokrácia"? Eredeti értelmezése (gyakorlata, megvalósítása) ma nem lehetséges. Ma un. "képviseleti demokrácia" van (működik). Itt nem egyének (egyedi emberek), hanem -elvileg- azonos felfogású emberek csoportjai , PÁRTOK a döntéshozók. Ezekkel csak az a bajom, hogy
- egy pártban lévő emberek nem mindenben azonos felfogásúak;
- ezeket a döntéshozásban (parlament) néhány ember képviseli (akik szintén nem mindenben azonos felfogásúak ... hogy értelmi szintjükről, erkölcsiségükről ne is beszéljek);
- a PÁRT kényszeríti a képviselőit, hogy mindenben a párt (vezetői) utasításának megfelelően cselekedjenek (nyilatkozzanak, szavazzanak), ezt pártfegyelemnek becézik;
- az egyének által (valahogyan, hogyan?, arról most ne essék szó) megválasztott képviselők az őket megválasztónak semmiféle felelősséggel nem tartoznak, megválasztásukat nem lehet visszavonni, a párt (vezetőinek) bábjai lesznek, akik viszont -általában- saját személyes céljaik eléréséhez használják (ki) őket.
Ez a rendszer valójában diktatúra. Pártok diktatúrája, ami nagyon könnyen válik személyi diktatúrává.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.