A hosszú élet az eddig véltnél kevésbé írható a géneknek számlájára – állapították meg több mint 400 millió ember családfájának elemzése alapján amerikai kutatók.

Mégsem az lehet a hosszú élet titka, amit eddig hittek
Fotó: Pixabay

Noha egyes családokban valóban halmozódik a magas kort megéltek száma, a géneknek a becsültnél lényegesen kevesebb a befolyása az élettartamra, mint korábban gondolták – idézte a Sciencedaily tudományos hírportál a Genetics című szaklapban megjelent tanulmányt.

A Calico Life Sciences tudományos intézet az Ancestry.com online családfakutató portál nyilvános adatbázisát használva végezte az elemzést.

Azt keresték, milyen arányban felelősek a gének az élettartam alakulásáért, amelynek örökölhetőségét korábban 15-30 százalékra becsülték.

Az örökölhetőség az mutatja, hogy egy vonás – ebben az esetben az élettartam – mennyire magyarázható genetikai különbségekkel vagy más, például környezeti vagy társadalmi, kulturális hatásokkal, véletlenekkel.

A kutatók a nagyjából 54 millió előfizető és családfáik alkotta hatmilliárd emberből kiválogatták azokat, akik még élnek, valamint egyszerűsítettek az adatbázison, hogy mindenki csak egyszer szerepeljen. Az Ancestry még a kutatás előtt eltávolított minden adatot, ami alapján azonosítható lenne valaki, maradt a születés és a halál ideje, a születés országa és a kapcsolatok, amelyek a családfákat alkotják.

Maradt több mint 400 millió ember – nagyobbrészt európai származású amerikaiak –, akik vagy vér szerinti, vagy házastársi kötelékkel kapcsolódtak egymáshoz.

Ahogy már korábbi kutatásokból is kitűnt,

a házastársak élettartama hasonlóbb volt egymáshoz, mint az eltérő nemű testvéreké.

Ezt magyarázhatja sok nem genetikai tényező, ami a közös háztartásból ered, a dolgok azonban akkor lettek érdekesek, amikor a kutatók megvizsgálták a nem vérségi rokoni kapcsolatokat, és azt találták, hogy a sógorok-sógornők, sőt az unokasógorok-sógornők élettartama is hasonló volt egymáshoz, noha nem voltak vérrokonok és nem is éltek közös háztartásban.

Összehasonlították további szerzett rokonok élettartamát. Ha egy ember testvérének házastársa vagy házastársa testvérének a házastársa hasonlóan hosszan él, akkor világos, hogy a géneken és a közös környezeti hatásokon kívüli tényezők játszhatnak szerepet.

A hatalmas adatbázis további elemzése az úgynevezett asszortatív partnerválasztást mutatta ki. A kifejezés arra utal, hogy

az ember hajlamos olyan társat keresni, akinek a testméretei, alakja és származása olyan, mint az övé, ebben az esetben az élettartam lehet az azonos vonás.

Természetesen egy lehetséges partner élettartamát nehéz megtippelni – mondta Graham Ruby, a kutatás vezetője, aki szerint más jellemzők vezetik a párválasztókat.

Ezek lehetnek genetikaiak vagy társadalmi-kulturálisak, esetleg mindkettő, például nem genetikai tényező az anyagi helyzet.

"Ha az anyagiak befolyásolják az élettartamot és a jómódúak inkább jómódú párt választanak, akkor ez hasonló élettartamhoz vezethet"

- magyarázta Ruby.

Ugyanez történik génekhez inkább kötődő tulajdonságok, például a testmagasság esetében: magas ember hajlamos magas párt választani, és a magasság valamiképp kapcsolatos az élettartammal, így ez alátámaszthatná az élettartam örökölhetőségét.

Amikor az asszortatív partnerválasztás hatásait is kiküszöbölték, az az eredmény maradt, hogy az élettartam örökölhetősége nem több hét százaléknál, talán még ennél is kevesebb.

(MTI)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szep napot
A hosszu elet titka; csak itt es csak Onoknek:

Nem szabad befejezni a levegovetelt.
kokopelli
@szep napot: ha hiszed,ha nem gondoltam már rá én is,de ennél messzebbre én
sem jutottam! Inkább hagyom! ;-)
papa.49
@kokopelli: Egy biztos pont a falusi emberek körében volt nagyobb számban az igazán idős emberek... Mondok példát is az apai nagyanyám 96 évesen ment el, világéletében ,,parasztasszony,, volt, az apai nagyapám 95 évesen szenderült jobb létre, ő ügyvéd volt, és mindketten már régen nem éltek együtt vidéken éltek... Az Anyám szülei Pesten éltek a nagyapám 63 évesen tüdőrákban, a nagyanyám 70 évesen cukorbalban hunyt el... De szinte ugyanígy le lehet vezetni a feleségem szüleinél,nagyszüleinél is ...Még szerencse hogy azt nem tudjuk mikor jön a ,,kaszás,, !!!
kokopelli
@papa.49: ..csak igennel tudok válaszolni,mivel az öcsém,a bátyám és a két sógornőm
is Bpesten halt meg! Én kisvárosban élek,halastóval az ablakom alatt,hegyre kilátás a bal-
konról,és köröskörül gondozott,ápolt erdők sétautakkal stb.Igaz,hogy nem "államiak",és e-
zért olyan rendbentartottak!Igaz,hogy az orvosi ellátás is (amiről már írogattunk) összeha-
sonlíthatatlan azzal,amin az említett rokonaim átestek! Amennyiben a "betegkassza" nem
hall rólad régóta,akkor jön a csekk ami a hálájuk jele!T.i. érdekeltek abban,hogy egészsé-
gesek maradjunk!
papa.49
@kokopelli: Ebből csak az vonható le BIZTOS NEM ITTHON ÉLSZ szerencsédre !!!
Légy egészséges még hosszú ideig ..
kokopelli
@papa.49: ...is!Megengedheten magamnak az állandó pendlizést!Csodás természet,és nyüzsgő nagyváros! Vonatozom,mert mindenre van időm!Életemben annyit autóztam,hogy
ma már csak ritkán ülök bele! A látogatóimmal természetesen autózom!!Most vezették be
a kötelező biztosításnál az éves "lefutott km-ek utáni" összeget,úgyhogy megéri a séta!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok