Snezana Galic, a boszniai Una-Sana kanton rendőrségi szóvivője szerint a mostani "migránsáradat" elindulása óra több mint 300 bűncselekményről kaptak bejelentést illegális bevándorlókkal kapcsolatban.

Snezana Galic az M1 aktuális csatornának nyilatkozva csütörtökön arról beszélt: először csak egymás között történtek a bűnesetek, de most már "mindinkább a lakosság kárára". Hozzátette: különböző okok miatt nem indítottak eljárást, vagy azért, mert már tovább álltak, vagy nem találták meg az elkövetőt. Van azonban körülbelül 60 komolyabb eset, ahol lépett a rendőrség. Ezek között van emberölés, emberölési kísérlet, nemi erőszak, súlyos testi sértés, lopás, betörés, amelyet mind migránsok követtek el – sorolta. De a sértettek között is vannak migránsok – fűzte hozzá.

Szavai szerint a lakosságnak egyre jobban fogy a türelme, elkeseredettek, hogy senki nem tesz semmit a helyzet megoldásáért. Bihacon emiatt nemrég tüntetések is voltak, egyebek mellett azt kérték, hogy ellenőrizzék a migránsok mozgását. A rendőrség mindent megtesz, hogy kézben tartsa a helyzetet, például igyekszik a migránsokat a befogadóhelyekre irányítani. Egy hétfői válságtanácskozáson ezért azt is felvetették, hogy pontosan meg kell határozni, hány férőhelyes a kladusai és a bihaci központ, hogy ne legyen több migráns a városban, mint ahányan elférnek. A befogadóhelyeken pedig állítsanak fel ellenőrzőpontokat, ahol regisztrálják a mozgásukat, mert a lakosság biztonsága a legfontosabb.

A szóvivő szerint a mostani "migránsáradat" indulása óta 11 500 illegális bevándorló érkezett a területre, de amióta sikerül megakadályozniuk, hogy újabb emberek érkezzenek, azóta elmondható, hogy stabilizálódott a helyzet.

Elmondta: minden nap jönnek új emberek, legtöbbször a Szarajevó és Bihac közötti vonattal. Úgy fogalmazott: mindent megtesznek azért, hogy az illegális bevándorlók ne jöjjenek ismét vissza. Kifejtette: elsősorban azért, mert nem lehet, hogy ellenőrzés nélkül jöjjenek; másrészt pedig nem tudnak nekik szállást biztosítani. Ezért kérték az illetékeseket, hogy biztosítsanak megfelelő ellátást, a nemzetközi elvárások szerint, hogy a rendőrség is hatékonyabban végezhesse a munkáját. Így ellenőrzés alatt tudnák tartani őket, felügyelnék, hogy mit csinálnak a városban.

Ismertetése szerint a legtöbb illegális bevándorló Bihacon és Velika Kladusán van. Jelezte: az érkezők pontos számát nem tudják, csak becsléseik vannak, mivel ezek az emberek illegálisan jöttek az országba és illegálisan is hagyják el. Felhívta a figyelmet arra, hogy júliusig mintegy ötezren jöttek, majd a további két hónapban még ötezren.

Kiemelte: mivel rosszabbodott a térség biztonságpolitikai helyzete, úgy döntöttek, nem engedélyezik újabb migránsok érkezését. A rendőrség a kezdetektől kérte az állami szervek együttműködését, de sajnos "különösebb segítséget" nem kaptak – tette hozzá.

Erre példaként említette, hogy Kladusán vállalkozók fogtak össze és ajánlottak szállást azoknak a migránsoknak, akik egy hétig blokád alatt tartották a bosnyák-horvát határt. De ez csak ideiglenes szállás, az elképzelés hosszú távon az, hogy Szarajevóban lesz egy nagyobb befogadóközpont – jelezte.

Az arra vonatkozó kérdésre, hogy név nélküli bankkártyát kapnak-e a migránsok, Snezana Galic azt válaszolta: erről egyelőre nincs hivatalos információjuk, de hallottak róla. Ha hivatalosan is megerősítik, hogy léteznek ilyen kártyák – mondta a szóvivő –, akkor kivizsgálják, hogyan kerültek ezek a migránsokhoz, és egyáltalán törvényes-e az ilyen pénzügyi tranzakció. Szerinte az ENSZ menekültügyi szervezetének kellene választ adnia arra – ha az ő kártyájuk –, hogy adnak-e pénzt a migránsoknak, és ha igen, milyen formában.

(MTI)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Rockxy
Nemisigaz hogy jönnek a migránsok, ez mind optikai és kvantumfizikai csalódás, illúzió, kitaláció, aljas fasiszta grrrr, pfffff, bááááá!
Megmondták a liberálmókusok is, hogy nem jönnek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
1magyar
@Szeparepa2: Hígagyú, Boszniáról van szó.
Rockxy
Ha a migráció egy kitaláció és nem probléma, akkor miért van az Európai Bizottságnak migrációs biztosa?
Jozefina
Hamis migráns híreken milyen jól össz tudtok veszni!!!?? Ez elég kábrándító!!!
1magyar
@Szeparepa2: Téged hogy enged ide beírni? Megvan a 8 tánciskolád?
kokopelli
@Szeparepa2: ..hagyd őt!Neki is élni kell valamiből! Egy fél sorra
telik a szürke állományából! ;-)
1magyar
@Shikari: Nem érintenek az írásai, önmagukért beszélnek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.