Újabb 103 aktív katona ellen adott ki elfogatóparancsot az isztambuli főügyészség pénteken Törökország-szerte azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak a 2016. július 15-ei puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózattal – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A gyanúsítottak között van többek mellett két ezredes, két alezredes, hat őrnagy, 14 százados, 21 főhadnagy és hét hadnagy is. A katonák állítólag telefonon keresztül kommunikáltak egymással a gülenista mozgalom belső ügyeiről.

A pénteki rendőrségi művelet központja Isztambul, de a fellépés még további 31 tartományra kiterjed. A beszámoló szerint 74 érintettet már előállítottak a hatóságok.

A török vezetés az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát teszi felelőssé a 2016-os hatalomátvételi incidensért. A hivatalos álláspont szerint a terrorszervezetnek nyilvánított mozgalom tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami szférába, így a haderőbe is.

Törökországban az elmúlt több mint két év alatt legalább 111 ezer állami alkalmazottat menesztettek, illetve 38 ezret felfüggesztettek munkaköréből, mintegy 159 ezer embert őrizetbe vettek, 48 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a Gülen-hálózathoz és azon keresztül az összeesküvéshez.

Eddig – 150 tábornokot és több mint 4630 tisztet beleértve – a haderő legkevesebb 8570 tagját menesztették állásából a gülenista mozgalommal összefüggésben.

A rendszeres tisztogatások nem közvetlenül csak a katonai puccskísérlet résztvevőit sújtják, hanem a hálózat feltételezett tagjait és támogatóit is.

Az Európai Unió számos vezető politikusa úgy véli, hogy a hatalomátvételi kísérletre adott török válasz túlzó, és az ország egyre inkább távolodik az európai értékektől.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.