Az 1956-os forradalom és szabadságharc ártatlan áldozatainak emlékére állított márványtáblát avatott fel Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton Limában, latin-amerikai hivatalos körútjának utolsó helyszínén – tájékoztatta a házelnök sajtóirodája vasárnap az MTI-t.

Kövér László 56-os emléktáblát avatott Limában

A házelnök Kaleta Gábor nagykövettel közösen avatta fel az emléktáblát.

A perui parlamenti képviselők és ott élő magyarok jelenlétében tartott megemlékezésen Kövér László rámutatott, hogy Budapestet több mint 11 ezer kilométer választja el Limától, mégis számos erős kapocs van Peru és Magyarország között, amelyek alapja a közös nyugati keresztény kultúra.

Mint fogalmazott, 1956-ban a magyarok fegyvert ragadtak a szabadságukért a világ legrettegettebb állama ellen, az istentelen és embertelen hatalmat megtestesítő kommunista Szovjetunió ellen, amely akkor több harckocsival támadt Magyarországra, mint amennyi harckocsit küldött Hitler Lengyelország ellen a második világháború kitörésekor. A magyarság 1956-os szabadságharcával a perui nép szolidaritást tanúsított, a nagy földrajzi távolság ellenére lélekben közel álltak a magyarokhoz, így a márványtábla erre a kontinenseken és óceánon átnyúló, példaértékű barátságra emlékeztet – mondta a házelnök.

A nagykövetségen megtartott ünnepségen Kövér László átadta Szeles Tibor katolikus papnak az Áder János köztársasági elnök által adományozott Magyar Arany Érdemkeresztet.

Tibor atya 2008 óta a limai német nyelvű közösség plébánosa, e minőségében a helyi magyar közösség lelki gondozását is ellátja. Kaleta Gábor nagykövet laudációjában kiemelte, neki köszönhető, hogy a tízmilliós városban magyar nyelvű szentmisék vannak, amelyek végén újra és újra felhangzik a Himnusz.

Szeles Tibor az erdélyi magyar kispapok, majd a temesvári magyar ifjúság oktatásával, a romániai, illetve az elmúlt évtizedben a perui magyar közösségek lelki gondozásával tevékenyen valósította meg azt a szolgálatot, amit a kereszténység nemzetmegtartó szerepeként ismer el az alaptörvény. Mindezek elismeréseképpen, a perui magyarság nemzeti önazonosságának megőrzéséért végzett évtizedes tevékenységéért adományozta a miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnök a Magyar Arany Érdemkeresztet Szeles Tibor plébánosnak.

A házelnök jelen volt a nagykövetség épületében a Perui-Magyar Kereskedelmi Kamara megalapításán, egy Székelyföldről elszármazott fiatalasszony és fiának állampolgársági eskütételén, valamint a Perui Balettintézet és a Budapesti Táncművészeti Egyetem együttműködési megállapodásának aláírásán.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/Országgyűlés Sajtóirodája

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
@eszegfu: Igen érdekes a megközelítése a kötelesnek az apja tevékenyen rész vett a forradalom leverésében az oroszok oldalán !!!
A lehetséges szavazók számának növelése a cél !!!
Egy pap legyen a gyülekezete hitbéli irányítója DE NE POLITIZÁLJON, ÉS FŐLEG NEM KEVERJE ÖSSZE ERDÉLYT MAGYARORSZÁGGAL !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
eszegfu
"...mégis számos erős kapocs van Peru és Magyarország között, amelyek alapja a közös nyugati keresztény kultúra..." Nem sajnálom az atyától -- aki a német nyelvü közösség limai plébánosa és aki "szárnyai alá vette" az ott élő magyarokat is --a Magyar Arany Érdemkeresztet. Azért az elgondolkodtat: miért M.o. adományoz neki kitüntetést, miért nem Románia, hiszen a kitüntetés indoklásában az erdélyi magyarokért tett leginkább. Egyébként is Kaleta Gábor, M.o. limai nagykövete 2017. juliusában nyilatkozta: Peruban kb. 100-200 magyar élhet, akkor ebből mennyi élhet Limában, ahol az atya tevékenykedik?!
papa.49
@eszegfu: Igen érdekes a megközelítése a kötelesnek az apja tevékenyen rész vett a forradalom leverésében az oroszok oldalán !!!
A lehetséges szavazók számának növelése a cél !!!
Egy pap legyen a gyülekezete hitbéli irányítója DE NE POLITIZÁLJON, ÉS FŐLEG NEM KEVERJE ÖSSZE ERDÉLYT MAGYARORSZÁGGAL !!!
sokanvagyunk
Jó messzire kellett neki elutazni és kommunistázni, oda, ahol alig ismert a pedigréje.
Eladott Ország
Kövér László kommunistaellenes emberjogi harcost és keresztény gyökérügyi összeesküvés-elmélet hívőt semennyire nem akadályozta meg abban, hogy jelen állás szerint Kolumbiában, Ecuadorban, Peruban építse a fényes magyar jövőt. Miközben Orbán Helsinkiben harcolt az ellenségekkel, na ugye. Torgyán chilei meggyüzlete óta nem értünk el ekkora áttörést Dél-Amerikában. Tudod, kikkel kéne jó kapcsolatot ápolni, te szarfaszú komcsi? Az európaiakkal. Dajcstomi: Laci hoztál nekem ajándékot karácsonyra?
uploads.disquscdn.com/images/d3c3754c9dfa77770e17458db04a299287ec8a003f93e42014bf2641dcf654cb.jpg?w=600&h=270
Jozefina
Vajon ha anno elhúzták a csíkot kis hazánkból miért nem települnek vissza??!! Jobb lenne nekik étt élniük, mint onnét belepofázni az itt maradottak sorsába!!!?? De erre már nem lakozik annyi hazaszeretet bennük, ami érthető i!!??
100-200 magyarnak mondott enberért érdemes a közpénzből utazgatni??!!
papa.49
@Jozefina: Főleg ha állami pénzből teheti !!!
namihami
Emléktáblát avatott, amelyen megjelent mind a 15 ottélő magyar. Valamint azonnal került egy erdélyi csuhás, aki rögtön tárgyalásokba kezdett mind az ottani, mind az erdélyi potyások némi anyagi támogatásáról. Cserébe kapott egy plecsnit, amivel ott helyben kitörölhette. Az árát többre becsülné.
Viszont sikerült egy távoli kirándulást abszolválni. És nem saját zsebből.
nezelodo
Alighanem ott ezt a nevet már elfelejtették a forradalmárok, (vagy nem forradalmárok voltak azok a hősök, csak haszonélvezők), és főleg azokat felejtetették el, akiket itthon a Papp János akkori belügyminiszter és a saját Veszprém Megyei Pártbizottságának hű pártmunkásai juttattak legjobb esetre börtönbe, tragikus esetekben bitófára. Nem égett le a képéről a bőr, lehet, hogy már az is márványból van, amikor ilyen beszédet mondott. Hiába nagy úr a felejtés agymosással megfejelve, és nincs felháborodás.
Eladott Ország
Eszembe jutott Losonczi Pál volt TSZ elnök, aki húsz évig volt Magyarország első embere.
Akkoriban a szovjet blokk országai igyekeztek kedélyes viszonyt ápolni az ázsiai és afrikai országokkal, így Losonczi igen sokat utazhatott egzotikus helyekre. E látogatásoknak elsősorban protokolláris jellege volt, és sok látványos esemény tarkította őket: népviseletbe öltözött őslakosok rituális tánca, és diktátorok fényűző pompája jellemezte az utakat. Losonczi találkozott a véreskezű ugandai Idi Aminnal, a kannibalizmussal is megvádolt Bokassa császárral, aki a Közép-Afrikai Köztársaságot tartotta rettegésben, az iszlám forradalommal megdöntött iráni Reza Pahlavi sahhal és Sukarno indonéziai elnökkel is. Egyik látogatásán még teknősháton is lovagolt valamelyik egzotikus országban. Az ilyen látogatásokkor rendszerint ajándékokat és kitüntetéseket is kapott, amelyeket a nyolcvanas évek végén egy kaposvári múzeumnak adományozott. A tárlat már nem látható, de a vitrinek mögött olyan kitüntetések sorakoztak, mint például az "Azték Sas Szalagrend", a "Ghánai Csillagrend Láncokkal", vagy éppen "Szomália Nagycsillaga". Szuper kis nyaralások voltak ezek is.
Tiadams
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Ugyan az a = = > > www.3xDate.top
Lepényleső
Érthető,hiszen Peru volt az "56-os forradalom legérintettebb állama (ahová vágyott az
országgyűlés első számú tagja?).
papa.49
@eszegfu: Ez már a 3. néven nyavalyog itt de nem értem minek !!!
eszegfu
@papa.49: 21:06 A 3 név nekem nem tünt fel, csak megnéztem az összes hozzászólását és csak ezt a linket teszi be minden cikkhez. Szerintem "cipőt a cipőboltból"!:)))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.