A lengyelek hagyományosan szabad emberek, akiknek saját értékrendjük van, amelyben mindig is támogatta őket a katolikus egyház – mondta a lengyel államfő országa függetlensége visszaszerzésének 100. évfordulója alkalmából nyilatkozva a Kossuth Rádiónak.

Duda: a lengyelek hagyományosan szabad emberek

Andrzej Duda a Vasárnapi újság című műsorban hangsúlyozta: az egyik legnagyobb lengyel, II. János Pál pápa Lengyelország európai uniós csatlakozásakor arra figyelmeztette népét, hogy a belépést követően is emlékezzen értékrendjére, amely hagyományai, kultúrája, civilizációja része.

Ez nagyon fontos, mert mindig segített a lengyeleknek abban, hogy népként túléljék a különböző helyzeteket – hangsúlyozta a lengyel elnök, majd aláhúzta, a katolikus egyház mindig is őrködött a szabadság felett.

Andrzej Duda reményét fejezte ki, hogy a lengyelek nem hagyják ezt maguktól elvenni, azt követően, hogy az a kommunistáknak sem sikerült.

Mint mondta, sok olyan ideológia van, amely megpróbál kitermelni egy új embert, de reméli, hogy a lengyelek hatékonyan ellenállnak ezeknek. A katolikus egyház nagy tiszteletnek örvend Lengyelországban, sokan emlékeznek ugyanis, hogy az egyház mennyire kivette részét a szabadság visszaszerzéséből.

Nagyon fontosnak nevezte, hogy a lengyel fiatalok büszkék legyenek a lengyel történelemre, hozzáállásra. "Mi egy keményvágású nép vagyunk!" – fogalmazott Duda, aki népét a gyep füvéhez hasonlította, amelyen ugyan átszaladnak, lerohanják, utána mégis feláll és tovább él a helyén.

Hangsúlyozta, hogy számára a közösség megértést, együttműködést jelent. Példaként említette az észak-atlanti szövetséget, amelynek tőlük távoli tagjai is szolidaritást mutatnak a biztonság érdekében. "Szeretném, hogy ugyanez legyen az unióban is" – mondta, majd úgy folytatta, hogy kölcsönös megértésre van szükség, a fontos érdekek és aggályok félretétele nélkül.

A lengyel államfő beszélt arról is, hogy büszkék a Szolidaritás mozgalomra, amely segített abban, hogy országa kitörjön a kommunizmus sötétségéből. Kijelentette, Lengyelország Magyarországhoz hasonlóan kulturálisan, politikailag és földrajzilag is a Nyugat része.

Andrzej Duda elmondta: a lengyel és a magyar népet sok személyes barátság is összeköti, és reméli, hogy ez a következő évszázadokban is így marad.

A lengyel elnök fontosnak nevezte, hogy a lengyelek napközben közösen, a lengyel zászló alatt egyesülve ünnepeljék országuk függetlenségének visszaszerzését.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA/Pawel Supernak

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Klubtag
Minden ember (hagyományosan) szabadnak és egyenlőnek születik - függetlenül attól, hogy lengyel, magyar vagy szecsuán-földi és minden ember számára drága ez az állapot. Úgy látszik a politikusoknak van egy fertőző betegségük, ez a bizonyos oratiozis - a buta szónoklatok tartása iránti kényszeres igény.
Eladott Ország
Andrzej Duda egyik első intézkedése az volt, hogy az egyetlen ellensúlyt, mely a kormány teljhatalmát képes lehet korlátozni – az alkotmánybíróságot – be akarta darálni. Saját embereit óhajtotta hivatalba emelni. Nem ismerős ez nekünk, kedves honfitársak? Csakhogy ameddig a jelenlegi magar kormány ezt minden nehézség nélkül meg tudta tenni, addig a lengyel emberek nem engedik a nehezen megszerzett szabadságukat elrabolni. “A demokrácia olyan, mint a levegő, amelyet ha elvesznek, az emberek fulladozni kezdenek” – mondta Agnieszka Holland ismert lengyel filmrendező. Nemzetközi elemzők egybehangzó véleménye szerint Andrzej Duda nem fogja tudni megtenni azt, amit Orbán Viktor könnyedén megtett. Duda nem tud diktatúrát kiépíteni, nem lesz képes teljesen magához ragadni a hatalmat, nem tudja leépíteni a jogállam és a demokrácia kereteit. Mindenesetre innen hívnám fel a CÖF-CÖKA, valamint Csizmadia László figyelmét, hogy eljött a szükség órája! Itt az idő! Be kell indítani a riadóláncot, a nénik ne daráljanak mákot a bejglihez, a bácsik ne keresgéljék a fenyőtalpat, hanem haladéktalanul induljon mindenki a lengyel testvérek megsegítésére, ahogy ők is megtették ezt több ízben. Induljon a milliós Békemenet!
Tiadams
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Ugyan az a = = > > www.3xDate.top

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.