A Kongói Demokratikus Köztársaságot sújtó mostani ebolajárvány a legsúlyosabb az ország történetében 319 megerősített, illetve valószínűsíthető megbetegedéssel – közölte Oly Ilunga Kalenga, a közép-afrikai ország egészségügyi minisztere szombaton.

Ebola-járvány Kongóban: soha nem volt ennyire súlyos a helyzet

A világon egy másik járvány sem volt olyan bonyolult mint, amelyet most tapasztalunk. Mióta megérkeztek a térségbe, a vészhelyzeteket elhárító csoportok tagjait megfenyegették, bántalmazták, újfent tönkretették felszerelésüket, illetve elhurcolták őket – sérelmezte Oly Ilunga Kalenga. A tárcavezető hozzáfűzte: a gyors reagálású orvosi egységnél dolgozó két kollégájuk életét vesztette egy ilyen támadásban.

A tárcavezető szerint ennek ellenére sikerült több mint 27 ezer embert beoltani. A jelenlegi ebolajárvány a közép-afrikai ország Észak-Kivu és Ituri nevű tartományait sújtja, amelyek a leginkább terheltek a fegyveres konfliktustól, illetve ahol a helyi lakosság akadályozza is az egészségügyi dolgozók munkáját. A betegség eddig 198 ember halálát okozta augusztus 1-je óta. Ebből 163-an bizonyítottan a vírusnak estek áldozatul, míg 35 áldozatnál feltételezték a megbetegedést. Hozzávetőleg száz ember túlélte a fertőzést.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban ez immár a tizedik ebolajárvány a vírus 1976-ban történt felfedezése óta. Több mint háromszáz megbetegedéssel ez egyben a harmadik legsúlyosabb ebolajárvány a kontinensen. A legsúlyosabb ebolajárvány legalább 11 ezer ember életét követelte, s mintegy 28 ezren betegedtek meg 2014-15-ben Nyugat-Afrikában. Az Ugandát 2000-ben sújtó járvány alatt 425-en fertőződtek meg.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója Kinshasában tett csütörtöki látogatásán azt mondta, hogy a legnagyobb kihívást a biztonsági kérdések, illetve a helyi közösségek bizalmatlansága jelentik a vírus megfékezésében.

Ha támadás van, a művelet gyakorlatilag megbénul, s ez a vírus terjedését segíti, mert elmaradnak az oltások és a fertőzöttekkel való érintkezés nyomon követésében, illetve újabb fertőzések történnek, mert nem tudják beoltani az embereket idejében – magyarázta Gebrejeszusz. Az ebolavírus a legveszélyesebb kórokozók közé tartozik, halálozási aránya csaknem 90 százalékos, és a vérzéses lázzal járó betegség nagyon gyors lefolyású.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.