Donald Trump szombaton az időjárási viszonyokra hivatkozva lemondta az észak-franciaországi belleau-i erdő amerikai katonai temetőjében tervezett koszorúzást, amiért hazájában számos bírálat érte. Churchill unokája Twitter-oldalán szánalmasnak nevezte az elnököt.

A vasárnapi megemlékezésen viszont már ott volt.

Donald Trump amerikai elnök a Párizshoz közeli Suresnes amerikai katonai temetőjében emlékezett meg vasárnap azokról "a bátor amerikaiakról, akik az utolsó leheletükkel" is harcoltak az első világháborúban.

A temető az Egyesült Államok első világháborús szerepvállalásának jelképe: itt nyugszik 1541 amerikai katona, akik a közeli amerikai kórházban hunytak el.

A fegyverszünet centenáriumi ünnepségére Párizsba látogató amerikai elnök emlékeztetett arra, hogy az első világháború az egyik legvéresebb konfliktus volt, a másfél millió francia katona oldalán 116 ezer amerikai katona veszette életét.

Döbbenet! Ezért mondta le Trump az első világháborús megemlékezést – Churchill unokája "szánalmasnak" nevezte az amerikai elnököt

Donald Trump amerikai elnök az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény 100. évfordulójának alkalmából rendezett ünnepségre érkezik a párizsi diadalívhez 2018. november 11-én. Fotó: MTI/EPA/REUTERS/Benoit Tessier

Donald Trump egy korábbi megemlékezést a hideg, esős időjárásra hivatkozva lemondott

Donald Trump szombaton az időjárási viszonyokra hivatkozva lemondott egy másik emlékhelyen, az észak-franciaországi belleau-i erdő amerikai katonai temetőjében tervezett koszorúzást, amiért hazájában számos bírálat érte.

Francia sajtóértesülések szerint szombaton

az amerikai elnök helikoptere nem tudott felszállni Párizsból a rossz időjárási viszonyok miatt, hogy a fővárostól száz kilométerre található emlékhelyre elvigye az elnököt.

Hírmagyarázók viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy eközben Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény helyszínén, a Párizstól északra található compiegne-i erdőben együtt koszorúzott.

Trump elmaradásának az indokát sokan csak kifogásnak tartották, többek között

Nicholas Soames (Churchill unokája) Twitter-oldalán szánalmasnak nevezte az elnököt.

Párizsból a temetőbe tartva Donald Trump a Twitteren mondott köszönetet Emmanuel Macron francia államfőnek a párizsi Diadalív alatt délelőtt tartott centenáriumi megemlékezéséért, amelyen csaknem száz ország delegációja képviseltette magát. Ünnepi beszédében Macron mindenekelőtt az amerikai elnök által nyíltan vállalt nacionalizmus ellen emelt szót.

Az amerikai elnök Suresnes-ből egyenesen az Orly repülőtérre indult, ahonnan az este folyamán hazaindul Washingtonba, miközben a centenáriumra érkezett vendégek egy része a párizsi La Villette csarnokba ment, ahol Angela Merkel, António Guterres ENSZ-főtitkár és a francia elnök nyitották meg a Párizsi Békefórum elnevezésű háromnapos rendezvényt, amelynek témája a multilaterális világrend megőrzése.

A rendezvényen Donald Trump nem kívánt részt venni, de a kétoldalú kapcsolatok helyett továbbra is a multilaterális megközelítést képviselő csaknem száz amerikai civil, jogvédő és környezetvédő szervezet képviselője felszólal majd a nagy nemzetközi szervezetek (IMF, OECD, ENSZ, Világbank, UNESCO) vezetőivel együtt.

Az amerikai elnököt kétnapos párizsi útjára elkísérte felesége, Melania Trump, aki a megemlékezést követően az állam- és kormányfők házastársainak ebédjén vett részt, amelyet a francia elnök felesége, Brigitte Macron adott a versailles-i kastélyban.

Ezzel egy időben a párizsi République téren mintegy 1500-an tüntettek az amerikai elnök párizsi látogatása ellen. A háromórás békés megmozduláson a résztvevők Trump = Guerre (Trump = Háború) molinót feszítettek ki a téren álló szoborcsoportra és egy, az amerikai elnököt üvöltöző óriáscsecsemőként ábrázoló hatalmas léggömböt engedtek a magasba, valamint Mr Hate, Leave Europe (Gyűlölet úr, távozz Európából!) feliratot tartottak fel.

A Sem háború, sem háborús állapot elnevezésű kollektíva által szervezett tüntetésen a magukat nyíltan a Black bloc mozgalomhoz tartozó anarchista, antiglobalista csoportok is részt vettek, ezért a rendőrség a környéket teljesen lezárta a gépkocsiforgalom elől, és nagy erőkkel biztosította, mert rendbontásoktól tartott, de a megmozdulás incidensek nélkül ér véget.

Forrás: MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Shikari
Rájöttek, hogy rossz ügyért harcoltak?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Szeparepa2
1. nem biztos hogy kifogás volt! Ha a helikopter tényleg időjárási okokból nem szállhatott fel, az ellenőrízhető! Miért kell mindenben a rosszat látni? Értem én hogy egy asshole szerencsétlen suttyó trumpli, de azért van benne egy kulturális szabályzó, elvégre csak egy USA elnök és hosszú évtizedek óta a Trump famíila tröszt elnök-tulajdonosa, milliárdos, politikus, közéleti ember.. hogy génjei alacsony IQ-val és még kisebb EQ-val "áldották" meg arról nem tehet... ehhez képest, nem teljesít rosszul. Sokkal érdekesebb inkább hogy egyáltalán jogosan legitimen amerikai elnök-e.. én inkább ezt firtatnám, de nagyon... De amúgy ezt szarbánnál is lehetne, ha lehetne... Egy USA elnöknek nincs szüksége sunyiskodva kifogásokat találni, ha úgy dönt hogy nem megy valahová, akkor nem megy és pont...

2. nagyon is becsülendő dolog, hogy két napot töltött a franciáknál, a I. VH megemlékezéseken. Mégis mit akarnának még. Egy USA elnöknek, ezer és ezer ügye van, Kamcsatkától, a Horn fokon keresztül, Óceánián át, és nem is sorolom... kb 500-szor több és jó néhány fontosabb üggyel kell foglalkozzon mint Európa... ehhez képest két nap pont azt mutatja, hogy fontos számára, tiszteli az ügyet!!! Megrendítő és felemelő pillanat volt, látni együtt békésen mosolyogva ünnepelni, Macront,. Merkelt, Trumpot és Putyint (és a többi közel 100 vezetőt), RESPECT!

3. USA kapcsán nacionalizmusról beszélni, pláne azt erőltetni beteges téboly! Tekintve hogy nincs olyan nemzet hogy USA (mégha gyakran annak is nevezik magukat erősködve), hanem 50-100 különféle nációból összeállt polgári társadalom van, akik egymást szeretve, tisztelve, becsülve, esélyegyenlőségben, pluralizmusban, szilárd és bölcs liberális demokráciát alkotnak... ez ellen még Trump sem tud semmit tenni, mert ez USA alapértéke és lényege.. persze lehet demagóg populista szólamokat puffogtatni, amit az ostoba birkák be is nyelnek és lehet ebből némi előnyt szerezni, de ez csak játszmázás, USA lényege ettől jottányit sem változik meg
Edmond Dantes
Hát aki lebassza a balti országok vezetőit a balkáni háború miatt,az nyugodtan mondhat bármit.Én hiszek neki!
durbincs
@tulipan: maga @csak húgy...: vagy kula is ?
kokopelli
@Szeparepa2: hányszor voltál pl. NY-ban,ahol a zsidók,a kínaiak,az olaszok,a
németek,a poerto ricóiak,a feketék,az oroszok stb...stb., még mindíg a saját ne-
gyedeikben élnek! Egy párat bejártam,de mindíg nappal!LA,SF és Miami stb.ditto! ;-)
(ezeknek a negyedeknek máig is meg vannak a neveik akár hivatalosan is! :-)
Rockxy
Nézzük akkor, hogy mire emlékeztek az urak.

"„A háború egy svindli. Legfontosabb mondanivalója az, hogy bár kiadásától számítva majdnem nyolc évtized telt el, ennek ellenére semmit sem veszített jelentőségéből.

Az elmúlt nyolcvan évben generációk születtek és haltak meg, de a háború mint hazafias cselekedet eladása, az abból irdatlan hasznot húzó nagyvállalatok, bankárok és spekulánsok trükkjei, valamint a harcot megvívó átlagemberek szenvedései mit sem változtak."
Szeparepa2
@kokopelli: És akkor mi van? Az ellenvetésed akkor lenne helytálló, ha eme negyedek nyílt harcban állnának egymással és folyamatos polgárháború volna. Ahhoz meg nem kell sehová odamenni hogy informálódj, sőt gyakran ha odamész, akkor a fától az erdőt nem fogod látni... tehát ez a primitív "érv" hogy "voltál-e ott?", csak fárasztásra "jó" bullshit...
Attól hogy az ember ilyen lény hogy szeret a "saját fajtájával" lakni, klikkesedni, az egy dolog, attól még az amerikai létforma az, amit leírtam... persze ők is emberek, gyarlók, hibáznak, stb... de azért szeretnék olyan nyugiban élni mint USA-ban bármely negyedben, kivéve nyilván a zömmel bűnözők lakta gettókban... Attól hogy egy negyed jellemzően afroamerikai vagy éppen kínai, orosz latin stb, semmi probléma sincs... vagy te láttad New York-ban hogy egymást lövik halomra a németek, az olaszok, az oroszok és a kínaiak a negyedeikből... szóval bocs de meglehetősen nagy butasággal akarod cáfolni az USA alapértékek létjogosultságát...esetleg próbáld újra, vagy inkább add fel, mert semmi értelme... csak rizsázás.. bullshit...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.