Donald Trump szombaton az időjárási viszonyokra hivatkozva lemondta az észak-franciaországi belleau-i erdő amerikai katonai temetőjében tervezett koszorúzást, amiért hazájában számos bírálat érte. Churchill unokája Twitter-oldalán szánalmasnak nevezte az elnököt.

A vasárnapi megemlékezésen viszont már ott volt.

Donald Trump amerikai elnök a Párizshoz közeli Suresnes amerikai katonai temetőjében emlékezett meg vasárnap azokról "a bátor amerikaiakról, akik az utolsó leheletükkel" is harcoltak az első világháborúban.

A temető az Egyesült Államok első világháborús szerepvállalásának jelképe: itt nyugszik 1541 amerikai katona, akik a közeli amerikai kórházban hunytak el.

A fegyverszünet centenáriumi ünnepségére Párizsba látogató amerikai elnök emlékeztetett arra, hogy az első világháború az egyik legvéresebb konfliktus volt, a másfél millió francia katona oldalán 116 ezer amerikai katona veszette életét.

Döbbenet! Ezért mondta le Trump az első világháborús megemlékezést – Churchill unokája "szánalmasnak" nevezte az amerikai elnököt

Donald Trump amerikai elnök az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény 100. évfordulójának alkalmából rendezett ünnepségre érkezik a párizsi diadalívhez 2018. november 11-én. Fotó: MTI/EPA/REUTERS/Benoit Tessier

Donald Trump egy korábbi megemlékezést a hideg, esős időjárásra hivatkozva lemondott

Donald Trump szombaton az időjárási viszonyokra hivatkozva lemondott egy másik emlékhelyen, az észak-franciaországi belleau-i erdő amerikai katonai temetőjében tervezett koszorúzást, amiért hazájában számos bírálat érte.

Francia sajtóértesülések szerint szombaton

az amerikai elnök helikoptere nem tudott felszállni Párizsból a rossz időjárási viszonyok miatt, hogy a fővárostól száz kilométerre található emlékhelyre elvigye az elnököt.

Hírmagyarázók viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy eközben Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény helyszínén, a Párizstól északra található compiegne-i erdőben együtt koszorúzott.

Trump elmaradásának az indokát sokan csak kifogásnak tartották, többek között

Nicholas Soames (Churchill unokája) Twitter-oldalán szánalmasnak nevezte az elnököt.

Párizsból a temetőbe tartva Donald Trump a Twitteren mondott köszönetet Emmanuel Macron francia államfőnek a párizsi Diadalív alatt délelőtt tartott centenáriumi megemlékezéséért, amelyen csaknem száz ország delegációja képviseltette magát. Ünnepi beszédében Macron mindenekelőtt az amerikai elnök által nyíltan vállalt nacionalizmus ellen emelt szót.

Az amerikai elnök Suresnes-ből egyenesen az Orly repülőtérre indult, ahonnan az este folyamán hazaindul Washingtonba, miközben a centenáriumra érkezett vendégek egy része a párizsi La Villette csarnokba ment, ahol Angela Merkel, António Guterres ENSZ-főtitkár és a francia elnök nyitották meg a Párizsi Békefórum elnevezésű háromnapos rendezvényt, amelynek témája a multilaterális világrend megőrzése.

A rendezvényen Donald Trump nem kívánt részt venni, de a kétoldalú kapcsolatok helyett továbbra is a multilaterális megközelítést képviselő csaknem száz amerikai civil, jogvédő és környezetvédő szervezet képviselője felszólal majd a nagy nemzetközi szervezetek (IMF, OECD, ENSZ, Világbank, UNESCO) vezetőivel együtt.

Az amerikai elnököt kétnapos párizsi útjára elkísérte felesége, Melania Trump, aki a megemlékezést követően az állam- és kormányfők házastársainak ebédjén vett részt, amelyet a francia elnök felesége, Brigitte Macron adott a versailles-i kastélyban.

Ezzel egy időben a párizsi République téren mintegy 1500-an tüntettek az amerikai elnök párizsi látogatása ellen. A háromórás békés megmozduláson a résztvevők Trump = Guerre (Trump = Háború) molinót feszítettek ki a téren álló szoborcsoportra és egy, az amerikai elnököt üvöltöző óriáscsecsemőként ábrázoló hatalmas léggömböt engedtek a magasba, valamint Mr Hate, Leave Europe (Gyűlölet úr, távozz Európából!) feliratot tartottak fel.

A Sem háború, sem háborús állapot elnevezésű kollektíva által szervezett tüntetésen a magukat nyíltan a Black bloc mozgalomhoz tartozó anarchista, antiglobalista csoportok is részt vettek, ezért a rendőrség a környéket teljesen lezárta a gépkocsiforgalom elől, és nagy erőkkel biztosította, mert rendbontásoktól tartott, de a megmozdulás incidensek nélkül ér véget.

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
fekete
Donald O" felsege lemondta az eso vegett ?? ES ma tudodott ki,hogy Putyinal volt talalkozasa.
Itt a nagy NATO,fo hu"lyitoje,
Eriksson
Illett volna részt vennie a megemlékezésen Mr. Trumpnak. Az az 1541 amerikai katona, akik a közeli amerikai kórházban hunyt el, és az a 116 ezer amerikai katona, akik Európában vesztették életüket, nem magától jött ide. Őket az Egyesült Államok küldte.
kokopelli
@Horizont: ...mert máig sem izlik neki,hogy a kuplerájos dédnagyapját és az
Európába visszatérni akaró elődjeit kib@ßt@k ,ill. visszaküldték anno az álla-
mokba!(egy háborúvesztes országból)!Ez a nárcisztikus niemand nem be- és
kiszámítható a relatív valóságaival,amit egy átlagember hazugságnak hív!
Edmond Dantes
Hát aki lebassza a balti országok vezetőit a balkáni háború miatt,az nyugodtan mondhat bármit.Én hiszek neki!
kokopelli
@Szeparepa2: hányszor voltál pl. NY-ban,ahol a zsidók,a kínaiak,az olaszok,a
németek,a poerto ricóiak,a feketék,az oroszok stb...stb., még mindíg a saját ne-
gyedeikben élnek! Egy párat bejártam,de mindíg nappal!LA,SF és Miami stb.ditto! ;-)
(ezeknek a negyedeknek máig is meg vannak a neveik akár hivatalosan is! :-)
Rockxy
Nézzük akkor, hogy mire emlékeztek az urak.

"„A háború egy svindli. Legfontosabb mondanivalója az, hogy bár kiadásától számítva majdnem nyolc évtized telt el, ennek ellenére semmit sem veszített jelentőségéből.

Az elmúlt nyolcvan évben generációk születtek és haltak meg, de a háború mint hazafias cselekedet eladása, az abból irdatlan hasznot húzó nagyvállalatok, bankárok és spekulánsok trükkjei, valamint a harcot megvívó átlagemberek szenvedései mit sem változtak."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.