A magyar miniszterelnök Milánóban nézte meg a Kurtág-opera ősbemutatóját.

Ez egy olyan este, ami okot ad nekünk, magyaroknak a büszkeségre – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök este Milánóban a világhírű magyar zeneszerző, Kurtág György első operájának ősbemutatója előtt az M5 kulturális csatornának.

A miniszterelnök gratulált Kurtág Györgynek. Mint mondta, nagy dolog, hogy a milánói Scalában tartják a Kossuth-díjas magyar zeneszerző első operájának a premierjét.

Orbán Viktor kiemelte: míg a kevesek által ismert magyar nyelv inkább elválaszt minket a világ többi részétől, a zenén keresztül, zenei géniuszaink segítségével el tudjuk mondani, kik vagyunk és mit gondolunk a világról.

Orbán: ez egy olyan este, ami okot ad a magyaroknak a büszkeségre

Orbán Viktor miniszterelnök (k), Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége és Csiszár Jenő milánói főkonzul (j) a milánói Scala operaházban, ahol megtekintik Kurtág György Fin de partie című operájának ősbemutatóját 2018. november 15-én

Fotó, címlapi kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A miniszterelnök a milánói Scala operaház múzeumában, Liszt Ferenc zongorája mellett nyilatkozva kiemelte: büszkék lehetünk arra, hogy a magyar zene géniuszai, köztük Liszt Ferenc, Bartók Béla, Ligeti György és Kurtág György komoly alkotásokkal járultak hozzá a világ zenetörténetéhez.

"Biztos vagyok benne, hogy a magyarság számára a legfontosabb hely ez alatt a két-három óra alatt Milánó" – jelentette ki Orbán Viktor.

Orbán: ez egy olyan este, ami okot ad a magyaroknak a büszkeségre

Orbán Viktor miniszterelnök (k), mellette Gőz László harsonaművész, a Budapest Music Center igazgatója (b), Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára (j), mögötte Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége (hátul, b3), Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár (hátul, k) érkezik a milánói Scala operaházhoz

FotóMTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Kurtág György Fin de Partie című művében Samuel Beckett azonos című drámáját, A játszma végét zenésítette meg. Az operát a színdarab francia nyelvű szövegére komponálta. A milánói operaház a Holland Nemzeti Operával koprodukcióban hozta létre az előadást. Az operát Pierre Audi állítja színpadra, a francia-libanoni rendező ezzel a művel debütál a Scalában. A Scala zenekarát a német Markus Stenz, a holland rádió filharmonikus zenekarának vezető karmestere vezényli.

Orbán: ez egy olyan este, ami okot ad a magyaroknak a büszkeségre

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Alexander Pereira, a milánói Scala igazgatója (k) az operaházban

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A világpremier díszlet és jelmeztervezője az osztrák Christof Hetzer. A négy énekes szerepben Frode Olsen (Hamm), Leigh Melrose (Clov), Hilary Summers (Nell) és Leonardo Cortellazzi (Nagg) lép színpadra.

Kurtág György az operán Alexander Pereira felkérésére kezdett dolgozni 2010 táján, amikor Pereira még a Salzburgi Ünnepi Játékok intendánsa volt, később a milanói Scala intendánsa lett. A hosszú ideig Franciaországban élő zeneszerző a művet Budapestre hazaköltözve fejezte be.

(MTI)

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Gondolom az opera alatt már minden baja volt, másodpercenként kapkodott a nyakkendőhöz, az inggallérhoz, a mandzsettához, a zsebeihez, és közben 5 X leesett a székről a veszett mozgása miatt !!! A szomszéd páholyba meg már a pokolba kívánták ezt a TAJTPARASZTOT, mert ez még viselkedni se tud !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@RonaGyuri: Lehet hogy van ,,hasonmása,, is mert egyedül nem lehet ekkora bunkó !!!
papa.49
@RonaGyuri: Te azt hiszed ennek a bumburnyák bunkónak az fontos volt, hogy a szerző is ott legyen ???
Egy fenét neki csak az volt a fontos őt ott fényképezzék !!!
Jozefina
Orbán meg az opera??? Ez tévedés lehet!!??
Shikari
@balos: Ó még egy táborozni vágyó. Gondolunk majd rád.
Mirabilis
@human: Ma arra vagyok büszke, hogy itt hagyta Mo.-t és külföldön él.
human
@Mirabilis: Szomorú, de ha nekem gyerekem lesz vagy elköltözünk a családdal vagy mindent meg fogok tenni, hogy egy demokratikus országot találjon magán.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Sport - 2019. May 24., 20:46
Életműdíjat kapott Dunai Antal
Itthon - 2019. May 24., 14:39
22 milliót sikkasztott egy bankvezető Ácson