Ukrajna szerint akadályozzák a kétoldali kapcsolatok fejlődését.

Orbán és Semjén kijelentései miatt Ukrajna bekérette az új, kinevezett magyar nagykövetet
Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Bekérették az ukrán külügyminisztériumba Íjgyártó Istvánt, Magyarország új, kinevezett ukrajnai nagykövetét, ahol kifejezésre jutatták Kijev határozott tiltakozását Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes legutóbbi, Ukrajnával kapcsolatos kijelentései miatt – közölte honlapján a tárca pénteken.

A közlemény szerint az ukrán külügyminisztériumban rámutattak a magyar nagykövetnek arra, hogy fel kell hagyni az olyan tevékenységekkel, amelyek negatívan hatnak a kétoldalú kapcsolatok fejlődésére, különösképpen azon egyezségek megvalósítása során, amelyeket októberben ért el a két külügyminisztérium vezetője a Magyarország és Ukrajna közötti vitás kérdések ügyében.

Orbán Viktor csütörtökön Budapesten, a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén azt mondta, hogy

Ukrajna olyan ország, amelynek nincs hihető időhorizontja sem a NATO-, sem az EU-csatlakozást illetően. Kijelentette, hogy a mostani ukrán politikai vezetéssel semmilyen megállapodásra nem látnak esélyt.

Utalt arra, hogy Ukrajnában hamarosan elnökválasztás lesz, és ha addig a helyzet nem rosszabbodik, az már nagy eredmény. Ezután kiderül, hogy a mostani magyarellenes kurzus folytatódik-e, vagy egy Magyarországgal együttműködni akaró elnöki adminisztráció jön létre – mondta Orbán Viktor.

Semjén Zsolt ugyanezen a rendezvényen rámutatott:

a kárpátaljai magyarság a legnehezebb helyzetben lévő nemzetrész, szerzett jogaitól fosztják meg őket, lényegében az elüldözésük zajlik.

Íjgyártó István szerdán adta át megbízólevele másolatát Kijevben Vaszil Bodnar ukrán külügyminiszter-helyettesnek, amivel gyakorlatilag megkezdte nagyköveti munkáját Ukrajnában. A megbízólevelét még Petro Porosenko ukrán elnöknek is el kell fogadnia ahhoz, hogy teljes mértékben el tudja látni nagyköveti feladatait – mutatott rá a nagykövet bekéretéséről hírt adó Jevropejszka Pravda ukrán hírportál.

(MTI)

129 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cicamama55
Nem vagyok szakértő, csak a híreket követve úgy érzem, hogy kritikán aluli az a külpolitika, amit jelenleg folytat ez a kormány. Vesztébe sodorják az országot.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
SystemError
@Shikari: Nézd eddig nem mentem bele. Ezt az ősőzért gyorsan fejezd be te kis szar takony, mert fog nélkül fogod szopni a gazdáidat!
Shikari
@SystemError: Anyáddal ugass ilyen hangon degenerált!
SystemError
@Shikari: Mondtam te kis fasszopó. Imádkozz, hogy jól védje a csicskáit a fidesz..Köcsöcsög kis bértroll. Biztos lehetsz benne, hogy van pár ellenséged aki emlézni fog a fedőnevedre kisköcsög!
Cicamama55
@relatív: Van külpolitikánk, hisz -külpolitika - "egy ország kormányának más államokhoz fűződő viszonyában, kapcsolataiban megnyilvánuló elvek, célok, döntések, mozgatórugók és tevékenységek összessége, amelyekkel az ország megvédi érdekeit, illetve különféle célokat valósít meg." "Egy felelősségteljes ország saját céljait békés külpolitikával éri el a világban. A külpolitika eszközei közül ki kellene tiltani az erőszak alkalmazását és a fenyegetést."... Ha egyre több országnak mi akarjuk megmondani a tutit, beleavatkozunk a belügyeikbe, ha nem tudunk magunknak álljt parancsolni, végül elszakad a húr. Remélem még időben vagyunk, nem okozzák az ország vesztét!
Shikari
@SystemError: Így és személyes üzenetben is fenyegetsz, te nyomorult? Csúnya véged lesz, ha elkaplak!
SystemError
@Shikari: Az anyádozásra kaptál egy választ, de látom most is férfiként árulkodsz. Komoly lehetsz élőben, síros műsor is lenne baszadék? Kicsit ellentmondásos az erkölcsi hivatkozásod, ha már itt tartunk... Ilyen fideszes, gerinctelen, csicska bérkommentelősen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok