Magyarország támogatja Horvátország csatlakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez, az OECD-hez – jelentette ki Marija Pejcinovic Buric horvát külügyminiszter a Vecernji List című horvát napilapnak adott interjújában szombaton.

A horvát külügyminiszter szerint Magyarország most már támogatja Horvátország OECD-csatlakozását
Fotó: Wikipédia

"Magyarország szomszédos és baráti ország, amellyel számos történelmi, kulturális és más jellegű kapcsolatok kötnek össze minket, de leginkább az emberi kapcsolatok szorosak és közeliek"

- hangsúlyozta a tárcavezető, majd hozzátette: Magyarország támogatja Horvátország OECD-csatlakozását.

A miniszter az interjúban arra az újságírói kérdésre válaszolt, hogy Budapest gátolja-e Horvátország OECD-csatlakozását, továbbá, hogy milyen jelenleg Zágráb viszonya Magyarországgal.

A tárcavezető nem utalt részletekre arra vonatkozóan, hogy Magyarország mikor döntött Zágráb OECD-csatlakozásának támogatásáról.

A Vecernji List ugyanakkor emlékeztetett:

a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium tavaly szeptemberben még azt közölte, hogy Magyarország nem támogatja Horvátország OECD-csatlakozási kérelmét a Mol magyar olajipari vállalat horvátországi beruházása körül kialakult helyzet, valamint a Mol vezetőjével szembeni horvát magatartás miatt.

A lap címoldalán külön cikkben foglalkozott azzal is, hogy Orbán Viktor december elején részt vesz Zágrábban a Közép-Európai Kezdeményezés (KEK) elnevezésű regionális együttműködési tömörülés tagállamainak kormányfői találkozóján. Utalt arra, hogy

a magyar miniszterelnök hivatalosan 2011-óta nem járt Horvátországban.

Az újság a tervezett látogatás bejelentéséből arra következtetett, hogy normalizálódik a két ország viszonya, amely először a Mol, majd később a menekültválság miatt jelentősen megromlott Zoran Milanovic szocialista miniszterelnök kormányzása alatt.

A magyar miniszterelnök zágrábi útjáról az MTI-re hivatkozva szombaton a HINA horvát hírügynökség is beszámolt. A hírügynökség kiemelte azt is, hogy Magyarország már nem ellenzi Magyarország csatlakozását az OECD-hez.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő szombaton egy kiállításon tett látogatása során Zágrábban újságírók előtt ugyancsak megerősítette, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő Zágrábba látogat. Megerősítette azt is: Magyarország egy hónappal ezelőtt döntött arról, hogy nem gátolja tovább Horvátország OECD-csatlakozását.

A magyar miniszterelnök részt vesz a Közép-Európai Kezdeményezés kormányfői találkozóján, amelyre december elején kerül sor – mondta el Plenkovic is. A kormányfő hozzátette: "egyébként is szeretnék javítani a Magyarországgal való viszonyon, számunkra fontos szomszédos országról van szó, és úgy vélem, a számos nyitott kérdés ellenére mindig meg kell találnunk azt a közös nevezőt, amely összeköt bennünket".

Kiemelte, hogy a már több mint egy évtizede tartó Mol-INA-ügy az egyetlen olyan kérdés, amely nehezítette a két ország kapcsolatait . "A megbeszélések több csatornán keresztül folynak, az igazságügytől a nemzetközi döntőbíróságon át egészen a politikai párbeszédig" – húzta alá.

(MTI)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
1848. szeptember 11-én keltek át Jellasics horvát bán erői a Dráva folyón, azzal a szándékkal, hogy véget vessenek az áprilisi törvények szellemében kinevezett Batthyány-kormány – szerintük – „törvénytelen” uralmának. Azóta sokat "combosodott" a két ország kapcsolata és a megbeszélések "több csatornán keresztül folynak" néha a kanálist is közbeiktatva.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
1848. szeptember 11-én keltek át Jellasics horvát bán erői a Dráva folyón, azzal a szándékkal, hogy véget vessenek az áprilisi törvények szellemében kinevezett Batthyány-kormány – szerintük – „törvénytelen” uralmának. Azóta sokat "combosodott" a két ország kapcsolata és a megbeszélések "több csatornán keresztül folynak" néha a kanálist is közbeiktatva.
Nessy
Hány stadion, sportközpont , és egyéb támogatásba kerül majd ez nekünk?
Carlicota
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
Nessy
@Eladott Ország: Szakadjon le velük a lelátó, amikor O.V. avatja!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.