Az orosz és a török elnök hétfőn Isztambulban tárgyal abból az alkalomból, hogy elkészült a Török Áramlat földgázvezeték fekete-tengeri szakasza. Szó lesz a kétoldalú viszonyt és a térségbeli helyzetet érintő kérdésekről, a többi között a szíriai válság rendezéséről is.

Ma Erdogan találkozik Putyinnal

Az orosz és a török államfő videohívással kapcsolódik majd ahhoz a ceremóniához, amelyet a Fekete-tenger török partvidékén tartanak.

Az ukrán tranzit elkerülését célzó Török Áramlat megépítéséről Oroszország és Törökország 2016 októberében kötött kormányközi megállapodást. A vezeték két ága közül az egyik Törökországot, a másik pedig a tervek szerint Törökországon keresztül Délkelet- és Közép-Európa országait, köztük Magyarországot látná el orosz földgázzal. A Gazprom orosz gázipari cég által lefektetett fekete-tengeri szakasz 973 kilométer hosszú. A Török Áramlat két ága egyenként évi 15,75 milliárd köbméteres kapacitású lesz.

Putyin isztambuli látogatása során tárgyalni fog Erdogannal a kétoldalú kapcsolatokról, valamint a regionális kérdésekről. A felek minden bizonnyal egyeztetnek az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban kialakult helyzetről is.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA pool/Kirill Kurjavcev

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.