Az Amnesty Inernational és a Human Rights Watch jogvédő szervezetek szerint Szaúd-Arábiában kínozzák és zaklatják a május óta letartóztatott aktivistákat.

Idén május óta a szaúdi hatóságok több mint egy tucat nőjogi aktivistát tartóztattak le,

akiknek többsége azért kampányolt, hogy a nők is jogot kapjanak az autóvezetésre, s hogy vessenek véget a királyságban annak, hogy életük fontos döntéseit a nők csak férfi hozzátartozójuk jóváhagyásával hozhatják meg. A letartóztatottak közül néhányat azóta már szabadon bocsátottak.

ENSZ-szakértők egy csoportja októberben

hat női emberi jogi aktivista azonnali szabadon bocsátását követelte, közölve, hogy őket még mindig fogva tartják, méghozzá a külvilággal való minden érintkezéstől elvágva.

A kínzás vádja olyan időszakban merül fel Szaúd-Arábiával kapcsolatban, amikor nemzetközi felháborodás bontakozott ki az öböl menti királysággal szemben Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságírónak az ország isztambuli főkonzulátusán elkövetett, brutális meggyilkolása miatt.

Kínozzák és szexuálisan zaklatják Szaúd-Arábiában a letartóztatott aktivistákat

Az Amnesty International kedden közzétett nyilatkozatában állítja, hogy

három személy tanúvallomása szerint a letartóztatott aktivisták közül többeket ismétlődően áramütéssel és korbácsolással kínoztak, aminek következtében néhányuk képtelen volt járni vagy akár rendesen megállni a lábán.

Hasonló nyilatkozatában a Human Rights Watch (HRW)

jól tájékozott forrásokat idézett, akik elmondták, hogy a szaúdi vallatók legalább három nőjogi aktivistát megkínoztak. Mindkét szervezet nyilatkozatában az áll, hogy a letartóztatottakat szexuálisan is zaklatták.

„Ha ezek a szexuális zaklatásról és a rossz bánásmód más formáiról szóló beszámolók megerősítést nyernek, az újabb, a szaúdi hatóságok által végrehajtott, felháborító jogsértésekre derít fényt, alig néhány héttel Dzsamál Hasogdzsi brutális meggyilkolása után” – hangsúlyozza nyilatkozatukban Lynn Maalouf, az Amnesty közel-keleti kutatási csoportjának igazgatója.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kamazuka
Míly primitív kondolkodású is tud lenni egy vallás által vezetett ország?
KisGenyo2
Pedig egyszerű lenne ez. Ne vállaljanak gyermeket a nők. Szépen lassan kihalna az a "kultúra". Csak azért ugye annál jóval önzőbbek...
Szalai33
--_-----Itt találsz meztelen lányok a városodban : Huit.Re/Lanyok
Beckybela
Üdvözöljük a legjobb a szex Társkereső = = > www.3xDate.top...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Sport - 2019. May 24., 20:46
Életműdíjat kapott Dunai Antal
Itthon - 2019. May 24., 14:39
22 milliót sikkasztott egy bankvezető Ácson