Nyolc év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték csütörtökön a közép-franciaországi Orléans volt püspökét, André Fort-t, amiért nem jelentett fel egy kiskorúak elleni szexuális bántalmazással utóbb megvádolt francia papot, aki két év letöltendő és egy év felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

Két év szabadságvesztésre ítéltek egy francia pedofil papot, az ügyet elhallgató püspök felfüggesztett börtönbüntetést kapott

Az orléans-i büntetőbíróság nem rendelte el az abbé elzárását, aki kérheti a letöltendő börtönbüntetése enyhítését.

André Fort 2002 és 2010 között volt Orléans püspöke, s 2017-ben indult eljárás ellene, amiért nem tett feljelentést Pierre de Castelet apát ellen, akit 2012-ben vádoltak meg egy 15 éves kiskorú sérelmére elkövetett szexuális bántalmazás miatt.

Az abbé ellen 2008-ben tett panaszt az egyik állítólagos sérelmezett, Olivier Savignac a püspökségen. A férfi a levelében azt írta, hogy 1993-ban az eucharisztikus mozgalom egyik délnyugat-franciaországi táborában zaklatta őt az abbé. Miután nem kapott a levelére választ, személyesen kereste fel az orléans-i püspököt, akinek elmondta: tucatnyi fiatal volt az abbé áldozata a táborozás alatt. André Fort azonban nem fordult a hatóságokhoz, ezért a püspök nyugdíjba vonulása után, a panaszos újabb levelet írt az új püspöknek, aki viszont azonnal feljelentést tett az ügyben, s megindult az ügyészségi eljárás.

A csütörtöki ítélethirdetést követően a sérelmezett elégedettségének adott hangot.

"Meghallgattak. Hálás vagyok a hazámnak" – mondta.

Az ítélet mutatja, hogy az áldozatokat most már meghallgatják. Mindannyiunk kötelessége feljelentést tenni ilyen ügyekben

- tette hozzá ügyvédje, Edmond-Claude Frety.

A püspök ügyvédje azt mondta, még nem tudja, hogy az ügyfele, aki nem jelent meg az ítélethirdetésen, fellebbezni kíván-e.

Ez volt az első 2001 óta, hogy egy francia püspöknek azért kellett bíróság elé állnia, mert elhallgatott egy pedofil ügyet. Tizenhét évvel ezelőtt a dél-franciaországi Bayeux püspökét, Pierre Picant három hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy hasonló ügyben.

Ez utóbbi ügy miatt a francia püspöki konferencia 2016-ban jelezte, hogy mindent olyan pedofilügyet kivizsgál, amelyben papok érintettek, még a múltban történteket is. A döntésre azt követően került sor, hogy Lyonban az egyházmegye több tagja, köztük Franciaország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetője, Philippe Barbarin bíboros, lyoni érsek ellen is rendőrségi vizsgálat indult papi pedofília elhallgatása miatt.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

czibor41
-----Itt találsz meztelen lányok a városodban : Huit.Re/Lanyok
kereső
sztelt!!!propi-és Szerkesztősége.Szeretném felhivni a figyelmet a Btk 200§-205§ szakaszaira,az itt megjelenő hozzászólásba burkolt hirdetések kapcsán.Különösen ajánlom figyelmébe a moderátornak,ha van!!- a legenyhébb büntetés kettő év. Kéretik takaritani az oldalt,és ezeket a hirdetéseket "hozzászólásként" kiszürni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.