A brit miniszterelnök szerint nem lehet arra számítani, hogy az Európai Unió a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről és a majdani kétoldalú kapcsolatrendszer kereteiről kidolgozott tervezeteknél jobbat ajánlana fel Londonnak, ha a brit parlament e dokumentumokat elutasítja.

Theresa May péntek délután a BBC News brit közszolgálati hírtelevízió és a BBC rádió közös betelefonálós műsorának vendége volt.

Arra a hallgatói kérdésre, hogy "van-e B-terv" arra az esetre, ha a londoni alsóház a december második hetében esedékes szavazáson nem fogadja el a Brexit-megállapodásokat, May kijelentette:

ha a megállapodás "nem megy át, akkor kezdhetünk mindent elölről", és az országra még több bizonytalanság, megosztottság nehezedne.

Hozzátette:

a kormány ebben az esetben hiába térne vissza Brüsszelbe azzal, "hogy az embereknek ez az egyezség nem tetszett, kaphatnánk-e egy másikat. Nem hinném, hogy az Európai Unió válasza erre az lenne, hogy tessék, adunk egy jobb megállapodást".

Theresa May szerint

ugyanakkor az nem szerepelhet a lehetőségek között, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja marad, mivel az uniós tagságról 2016-ban rendezett népszavazáson a többség a kilépésre voksolt, és a kormánynak ezt teljesítenie kell.

A brit kormányfő

azonban a múlt héten, amikor a londoni alsóház képviselőit tájékoztatta a kilépési megállapodástervezet részleteiről, még úgy fogalmazott, hogy a dokumentum elfogadásával szemben csak két egyéb választási lehetőség létezik: a megállapodás nélküli kilépés, vagy az, hogy az Egyesült Királyság ki sem lép az EU-ból.

A Brexit-feltételeket tartalmazó 585 oldalas dokumentummal és a majdani kapcsolatok keretrendszerét felvázoló 26 oldalas politikai deklarációval a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-tábora és az ellenzék egyaránt rendkívül elégedetlen.

Az EU-szkeptikus tory frakciócsoport megítélése szerint e tervezetek a Brexit után is túl szoros szálakkal fűznék az Egyesült Királyságot az EU-hoz.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt ugyanakkor olyan módosításokat követel, amelyek lehetővé tennék Londonnak egy állandó vámuniós viszonyrendszer fenntartását az EU-val a kilépés után is, a Liberális Demokraták pedig új népszavazást követelnek, azzal az érvvel, hogy a 2016-os népszavazás kampányában a Brexit-párti tábor félrevezető ígéretekkel vette rá a választókat a kilépés megszavazására.

Ebben a helyzetben egyelőre kérdéses, hogy a kormány el tudja-e fogadtatni az alsóházzal a kilépési tervezeteket a decemberi szavazáson, különös tekintettel arra, hogy a Konzervatív Párt a tavalyi előrehozott választásokon addigi csekély többségét is elveszítette, és jelenleg a legnagyobb észak-írországi britpárti protestáns erő, a szintén rendkívül EU-szkeptikus irányvonalú Demokratikus Unionista Párt (DUP) frakciójának külső eseti támogatására szorul.

A DUP is jelezte már, hogy a kilépési tervezeteket jelenlegi formájukban nem tudja támogatni.

Theresa May a pénteki BBC-műsorban mindazonáltal kijelentette: a következő napokban az ő feladata az lesz, hogy meggyőzze a képviselőket a megállapodástervezetek támogatásának szükségességéről, és igyekszik elmagyarázni a választóknak is az elért egyezségek előnyeit.

Forrás: MTI

Címlapi kép: MTI/EPA/BLOOMBERG/DAVID LEVENSON

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Britanitta
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.