Lehet, hogy mindketten kedvelik Gabriel García Márquez munkásságát?

Orbán beszédét koppintotta Potápi: népszerű a "száz év magány" hasonlat
Fotó: Illyés Tibor/MTI

Szemfüles olvasóink emlékezhetnek, Orbán Viktor pénteki, Kossuth rádiónak adott interjújában használta a "véget ért a száz év magyar magány korszaka" kifejezést, utalva a világ egyik legnépszerűbb regényére. 

No de lássuk, miről beszélt Potápi Árpád.

Az államtitkár szerint véget ért a száz év magány a Kárpát-medencében. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Csíki Székely Múzeumban beszélt erről péntek este, a Kratochvill Károly és a Székely Hadosztály című kiállítás megnyitóján.

Potápi Árpád János kijelentette:

"A magyar kormány nem mond le erről a földről", nem mond le a magyarságról, a magyar nemzetrészekről és a magyarság történelméről. Hozzátette, ma már nem kell országhatárokat megváltoztatni a magyarság megvédéséhez.

"Véget ért a száz év magány korszaka. Gazdaságfejlesztő programokkal, tematikus évekkel, a kárpát-medencei oktatási és gazdasági tér létrehozásával mind-mind arra törekedtünk az elmúlt nyolc évben, hogy az Önök szülőföldön való boldogulását elősegítsük"

- jelentette ki az államtitkár.

Felidézte, hogy nemrég a szerémségi Maradékon járt, ahol emlékeznek még arra, hogy 1918 októberében, néhány nappal a halála előtt a településen járt Tisza István miniszterelnök. Összehívta a falu népét, és azt mondta nekik, hogy a monarchia a háborút elvesztette, de arra kérte őket, hogy őrizzék meg a hitüket, a magyarságukat. "Ezt mondhatta volna Erdélyben is, ha ide jön" – fogalmazott az államtitkár.

Felidézte:

a miniszterelnöki székben Tisza Istvánt követő Károlyi Mihály önkényesen leszerelte a magyar hadsereget, és ennek következtében az antant seregei kényükre-kedvükre vonulhattak be Magyarországra.

Ebben a helyzetben tett hitet a hátországban egy sereg, a Székely Hadosztály arra, hogy akár élete árán is megvédi a hazát. Úgy vélte, erre akkor is büszkeséggel kell emlékezni, ha nem az történt, amit a Székely Hadosztály akart.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere felidézte: a Székely Hadosztályt megszervező Kratochvill Károly személyében volt egy ember, akit sokan követtek, akik tették a dolgukat. Úgy vélte, ma is az a parancs, hogy "tegyük a dolgunkat". A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott politikus úgy vélte: nem igaz, hogy a székelység megszállás alatt van. Hozzátette:

a közösség vezetői azon dolgoznak, hogy egy újabb magyar világot építsenek fel, mely immár nemcsak négy évig tart, mint az 1940 és 1944 közötti.

A kiállítás szakmai megnyitóját tartó Bene János, a Nyíregyházi Jósa András Múzeum muzeológusa elmondta, a csíkszeredai kiállításon az általuk összeállított és kinyomtatott kiállítási anyag a nagyváradi Tanoda Egyesület által összegyűjtött világháborús tárgyakkal egészült ki.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Tanultak ezek a jótét lelkek történelmet? Jártak a 70-s években Erdélyben amikor csak akkor kaptam kenyeret, ha életempárja németül kért? Emlékeznek még Szapolyai "segítségére" Mohácsnál?
De hasonló volt a helyzet helyenként Szlovákiában is. Amikor Jugoszlávia volt számunkra a "kis nyugat", akkor nem igazán kellett volna nekik a kettős állampolgárság.
Nessy
Tanultak ezek a jótét lelkek történelmet? Jártak a 70-s években Erdélyben amikor csak akkor kaptam kenyeret, ha életempárja németül kért? Emlékeznek még Szapolyai "segítségére" Mohácsnál?
De hasonló volt a helyzet helyenként Szlovákiában is. Amikor Jugoszlávia volt számunkra a "kis nyugat", akkor nem igazán kellett volna nekik a kettős állampolgárság.
Lepényleső
Karakteres arc,mely egyedi nüanszokkal ékesíti beszédét?
kokopelli
@Nessy: ..amikor Bulgáriából Jugó-n keresztül vísszaautóztunk (először) leesett az állunk!Volt is mindenféle kemény valutánk,és megfogadtuk soha többé kelet! Másodszor csak Jugó,
ahol megállapítottuk: Bulgária NDK,Jogoszlávia NSzK! Harmadszor csak a nyugat jöhet
eredetiben! Kérdésedre :nem tanultak ezek történelmet mert:
mit mondott a öreg szivaros angol? "A történelem az,amiben az utókor megegyezik!" (;-))
Julieska
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.