Szlovákia semmiképpen sem fogja támogatni az ENSZ globális migrációs egyezményét – jelentette be vasárnap Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök Brüsszelben a brit uniós tagság megszűnése dokumentumainak aláírására összehívott soron kívüli uniós csúcs után.

Amennyiben az egyezményről Marrákesben rendezett decemberi találkozón való részvétel egyet jelentene az egyezményhez való automatikus csatlakozással, akkor Szlovákia semmilyen szinten nem vesz részt azon

- idézte Pellegrinit a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Pellegrini bejelentése először tette egyértelművé Pozsonynak az ENSZ-egyezménnyel szembeni álláspontját. Korábban Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter – aki szeptemberig az ENSZ-közgyűlés elnöki posztját is betöltötte – többször megvédte az egyezményt és lemondását is kilátásba helyezte, ha a marrákesi találkozón Szlovákia nem vesz részt.

Kormányfőként elutasítom a migrációs egyezmény tartalmát

- szögezte le Pellegrini, és hangsúlyozta, hogy hazája semmiképpen sem hagyja jóvá az egyezményt.

Szlovákia nem gondolja azt, hogy ne lenne különbség a legális és az illegális migráció között. A gazdasági migrációt illegálisnak tartjuk, károsnak és biztonsági kockázatnak

- fogalmazott Pellegrini.

A migrációs egyezmény a pozsonyi parlament kedden kezdődő ülésén is napirenden lesz, egy azt elutasító határozat formájában. Egy ilyen értelmű határozat elfogadását a szlovák kormánykoalíció második legerősebb pártja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és két ellenzéki párt kezdeményezte elsőként, és annak támogatóihoz a legerősebb kormánypárt, az Irány (Smer-SD) is csatlakozott. A szlovák kormánykoalícióból csak annak harmadik pártja, a Bugár Béla vezette Most-Híd támogatja az ENSZ egyezményt. A paktumot elutasító határozattervezetet ezen a héten hagyta jóvá a törvényhozás külügyi bizottsága.

Az ENSZ migrációs egyezménye Szlovákiában november elején vált fajsúlyos belpolitikai témává, amikor Miroslav Lajcák a paktumot védő kijelentéseire reagálva a bevándorlást ellenző ellenzéki pártok és a koalíciós SNS felszólította a kormányt, hogy tegye egyértelművé az egyezménnyel szembeni álláspontját és utasítsa el azt.

Erre reagálva Peter Pellegrini akkor nyomatékosította, hogy Szlovákia semmit sem változtat a migrációval kapcsolatos álláspontján, és az ő vezetése alatt álló pozsonyi kormány semmi olyat nem tesz, ami gyengítené az ország függetlenségét. A miniszterelnök ugyanakkor az ENSZ migrációs egyezményéről nem tett konkrét említést.

Helyi megfigyelők szerint Pellegrini nem akart egyenesen szembemenni külügyminiszterével, Miroslav Lajcákkal, akinek a nevét többször is a kormánypárt lehetséges államfőjelöltjeként emlegette a pozsonyi sajtó. Lajcák aki az üggyel összefüggésben korábban távozását is kilátásba helyezte, egyelőre nem reagált Pellegrini bejelentésére.

A szlovák kormányfő azonban ezzel kapcsolatban a sajtónak azt mondta: a döntésről tájékoztatta a külügyminisztert, aki azt tudomásul vette. A pozsonyi sajtó a napokban meg nem erősített információkra hivatkozva azt írta: ha megüresedik a külügyminiszteri bársonyszék, azt a Smer elnöke, Robert Fico, korábbi kormányfő foglalhatná el, aki tavaszi kormányellenes tüntetések után kényszerült távozni posztjáról.

Az ENSZ migrációs egyezményéről a világszervezet 193 tagállama 2016 szeptemberében egyezett meg. Annak deklarált célja a bevándorlás biztonságossá és legálissá tétele.

Az Egyesült Államok Donald Trump elnökké választása után már nem vett részt a dokumentum elfogadásának folyamatában, a magyar kormány pedig júliusban jelentette be, hogy kilép belőle. Később ugyanígy tett Ausztria, Csehország és Lengyelország is.

A dokumentumot a tervek szerint decemberben írják alá Marokkóban.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.