Nem segíti a jószomszédi viszony helyreállítását, hogy Koszovó 100 százalékos vámot vetett ki a szerbiai és bosznia-hercegovinai termékekre – hangsúlyozta Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdai közleményében.

Mogherini hangsúlyozta, az intézkedés csak tovább bonyolítja a helyzetet, és nem hoz megoldást az emberek problémáira, sem Koszovó jelenlegi, vagy jövőbeli törekvéseire.

A koszovói kormány múlt szerdán döntött úgy, hogy száz százalékra növeli a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező termékek vámját. Enver Hoxhaj koszovói miniszterelnök-helyettes ezt azzal indokolta, hogy Szerbia agresszív kampányt folytat Koszovó ellen a nemzetközi színtéren, és aláássa a kapcsolat rendezését célzó folyamatot, Bosznia pedig támogatja ebben. Azóta szinte teljesen leállt a Koszovóba irányuló szerb és boszniai export.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, Belgrád azonban ezt azóta sem hajlandó elfogadni, és továbbra is saját déli tartományának tekinti a túlnyomó többségében albánok lakta területet. A két fél között 2013-ben kezdődött a kapcsolat normalizálását célzó párbeszéd, ám előrelépés eddig nem történt.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szalai1976
[--Itt találsz meztelen lányok a városodbann : tress.is/lanyok

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.