Az Egyesült Államok és szövetségesei nemzetbiztonságát veszélyeztető tévedés lenne a Szaúd-Arábiához fűződő kapcsolatok leértékelése – hangsúlyozta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a szenátusban a Hasogdzsi-ügyről és az amerikai-szaúdi viszonyról James Matti védelmi miniszterrel együtt tartott szerdai tájékoztatóján.

Az amerikai diplomácia irányítója leszögezte: az "óriási iráni fenyegetés" az egyik oka az amerikai-szaúdi viszony jelenlegi szinten történő fenntartásának, majd hozzátette, hogy Szaúd-Arábia rendkívül fontos stabilizáló tényező a Közel-Keleten.

Pompeo leszögezte azt is, hogy az amerikai-szaúdi viszony leértékelése egyáltalán nem késztetné Rijádot arra, hogy változtasson belpolitikáján. Ugyanakkor – mondta – Mohamed bin Szalmán trónörökös döntései a királyság megreformálását célozzák.

A miniszter azt is közölte: a Trump-kormány fontolóra vesz további büntető intézkedéseket, amennyiben további új tények kerülnek napvilágra Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásáról.

Kitért a tárcavezető a szaúdiak támogatta jemeni polgárháborúra is. Azt hangoztatta, hogy a helyzet "sokkal rosszabb lenne", ha az Egyesült Államok nem támogatná Szaúd-Arábiát a jemeni, szerinte lázadó huszik elleni harcban. "Mi történne, ha az Egyesült Államok kivonulna? Kitalálták: a háború folytatódna" – fogalmazott a szenátorok előtt. Az esetleges jemeni kivonulást szintén az amerikai nemzetbiztonságot veszélyeztető lépésnek nevezte.

Pompeo egyúttal 131 millió dolláros élelmiszersegélyt helyezett kilátásba a polgárháborútól szenvedő, éhező jemenieknek.

James Mattis, a védelmi minisztérium vezetője ugyancsak az iráni fenyegetés fontosságát hangsúlyozta. Azt mondta: az iráni befolyás ellensúlyozása végett is fontos és az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeit szolgálja a jemeni polgárháború lezárása.

A védelmi miniszter – Mike Pompeóhoz hasonlóan – szintén azt hangoztatta, hogy Szaúd-Arábia fontos stabilizáló tényező a térségben és az amerikai nemzetbiztonsági érdekektől nem szabad eltekinteni akkor sem, ha Washington a Hasogdzsi-ügy tisztázását és a gyilkosság felelőseinek elszámoltatását szeretné.

Mike Pompeo és James Mattis zárt ülésen tájékoztatta a szenátorokat a Hasogdzsi-ügyről és az amerikai kormány álláspontjáról. A szenátusnak a héten kell szavaznia arról, hogy leállítsák-e a Rijádnak a jemeni polgárháborúban nyújtott katonai segítséget.

A szenátusban tartott tájékoztatóval egy időben Paul Ryan republikánus házelnök és a republikánus frakció néhány vezető politikusa sajtóértekezletet tartott, amelyen azt kérte, hogy a kormányzat a képviselőket is tájékoztassa a Hasogdzsi-ügyről. Ryan fontosnak tartotta leszögezni azt is: a morál és a reálpolitika nem mindig esik egybe, de a reálpolitika nem jelenti a nemzetbiztonsági érdekek mellőzését.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szalai1976
---Itt találsz meztelen lányok a városodbann : tress.is/lanyok

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.