Az egész Európai Unió (EU) képviseletévé kell tenni Franciaország helyét az ENSZ Biztonsági Tanácsában Olaf Scholz német alkancellár, pénzügyminiszter szerint.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa szerdán a berlini Humboldt Egyetemen Európa jövőjéről elmondott beszédében kiemelte: az Európai Unió csak akkor lehet nemzetközileg komolyan vett tényező, ha megerősödik, ehhez pedig az szükséges, hogy tagjai szorosabban együttműködjenek, "európaiabban gondolkodjanak és cselekedjenek" azokon a területeken, amelyeken együtt többet érhetnek el, mint a nemzetállami szinten, külön-külön.

Egységes uniós fellépést sürget az ENSZ Biztonsági Tanácsában a német alkancellár

Fotó: pixabay.com CCO

Ilyen terület a külpolitika, amelyen erőteljesen korlátozni kell az egyhangúlagos döntéshozatal elvét, mert "nem állapot, hogy az EU csak akkor léphet, ha mind a 27 tag egyszerre lép".

"És ha komolyan gondoljuk az európai uniót, akkor az EU-nak az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) is egyetlen egy hangon kell megszólalnia" – fejtette ki Olaf Scholz.

Ezért középtávon az EU képviseletévé kellene tenni a Nagy-Britannia távozása (Brexit) után a BT állandó tagjai között egyetlen EU-tagállamként megmaradó Franciaország helyét. Cserébe állandóan Franciaország jelölhetné az ENSZ-hez delegált EU-nagykövetet – mondta a német alkancellár, hozzátéve: világos számára, hogy nem lenne könnyű meggyőzni erről Párizst, de az biztos, hogy "bátor és okos cél" lenne az EU képviseletének megteremtése az ENSZ BT-ben.

Angela Merkel kancellár is hasonló gondolatot fogalmazott egy júniusban a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című lapban közölt interjúban, amelyben elmondta: főleg a külpolitikában kell erősíteni az egységet, így középtávon el kell érni, hogy az ENSZ BT nem állandó tagjainak körében helyet szerző mindenkori EU-s országok az egész EU-t képviseljék, és a Nagy-Britannia távozásával megmaradó egyetlen állandó EU-s taggal, Franciaországgal együtt dolgozzanak a közösség külpolitikájának megvalósításán.

Hozzátette: azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az ENSZ BT mintájára megalakítanak egy biztonsági tanácsot az EU-ban. A testület az EU-s országok egy részéből állna, a helyeket rotációs alapon töltenék be. A testület gyorsan reagálhatna a fejleményekre, a külpolitikai és biztonságpolitikai főképviselővel és az ENSZ BT-ben dolgozó EU-s tagokkal szorosan egyeztetve tevékenykedne – mondta Angela Merkel, kiemelve, hogy az újítás erősítené az EU külső cselekvőképességét, a közös külpolitika érvényesítését.

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Azt hiszem hogy mindenki besárgulna az irigységtől. Kemény beosztás lehetne az szent!
szalai1976
---Itt találsz meztelen lányok a városodban : Huit.Re/Lanyok
szalai1976
----Itt találsz meztelen lányok a városodban : Huit.Re/Lanyok
Jozefina
Az EU-ban szükség lenne a közös külpolitikára, a közös hadseregre, az EU határainak védelmére, gazdaságpolitikára, pénzügypolitikára, közös biztonságvédelemre minden területen. Amelyik ország ebben nem akar részt venni, azt el kell felejteni!!! Kerékkötőkre, akadékoskodókra, diktátorokra semmi szükség!!!??
Kimberliska
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.